null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Waarom moeten we onze kinderen extra belasten met een mondmasker?’

Lezersbrief

Beste meneer Weyts,

Al maandenlang leveren wij in het basisonderwijs bijna bovenmenselijke inspanningen om het virus uit onze scholen te houden. Al onze pogingen ten spijt, sluipt het virus toch onze gelederen binnen. Maatregel na maatregel passen we toe: digitaal schakelen, aparte toiletten, handen te pas en te onpas wassen en ontsmetten, vaste plaatsen in de klas... Geen inspanning is ons te veel. Tot nu.

Kunt u me een plausibele uitleg geven waarom mondmaskers in de derde graad het probleem van de besmettingen in zowel kleuter- als lager onderwijs zouden tegengaan? Als ik het aantal leerlingen op een basisschool bekijk, kom ik op die manier aan nog niet een kwart van de leerlingen die een extra inspanning moeten leveren. Is er evidentie dat enkel bij de grotere kinderen besmettingshaarden zijn? Waarom onze kinderen, die momenteel al in een maffe wereld moeten opgroeien, hier extra mee belasten? Waren er dan geen andere opties?

In onze school heeft elke klas een CO2-meter en spelen we in onze eigen klasbubbel, op afgebakende terreinen van onze speelplaats. Bij regenweer worden er allerlei uit de mouw gehaald om onze kinderen toch gescheiden te kunnen laten ontspannen. Is zo'n maatregel niet geopperd omdat u te veel kritiek vreest? Want gauw de kinderen een masker opzetten kost geen extra inspanning, dus iedereen happy? Wel, ik als leerkracht in het 5de leerjaar ben dus absoluut niet happy.

Ik maak me oprecht zorgen over het welbevinden van onze kinderen wanneer ze verplicht een hele dag gemaskerd moeten rondlopen. Hen worden al allerlei sociale contacten ontnomen, en nu ook nog eens de sociale interactie van gelaatsuitdrukkingen. Ik word er zowaar moedeloos van in hun plaats - al tracht ik dit niet aan hen te tonen en verberg ik mijn ware gevoelens achter een grote glimlach ... vanachter mijn mondmasker. Tot nu toe kon ik alle maatregelen nog begrijpen. Tot nu toe. Deze kan er bij mij niet in.

V. De Jonghe, Belsele.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234