null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Waarom sturen onze partijen geen jonge politici met frisse ideeën naar het Europees Parlement?’

Lezersbrief

De Europese Unie krijgt de wind weer van voren omdat ze fouten zou gemaakt hebben bij de aankoop van de vaccins. In de VS en het Verenigd Koninkrijk verlopen de vaccinaties veel vlotter, en de EU loopt als vanouds weer achter. Niemand betwist de logge besluitvorming in alles wat de EU moet ondernemen en de kritiek is dan ook ergens terecht. Maar het verschil met de VS is dat de EU geen Verenigde Staten van Europa zijn, maar een samenvoeging van 27 lidstaten met elk een eigen agenda, wat een vlotte besluitvorming duidelijk tegenwerkt. De VS is dan ook een federale staat met een federale regering terwijl de EU een confederale staat is – een wezenlijk verschil in werking en handelen, zo is meermaals gebleken.

Wat mij ook irriteert aan de EU, terwijl ik er toch een felle voorstander van ben, is het feit dat de meeste politieke partijen er hun uitgerangeerde politici naartoe sturen en de EU niet ernstig nemen. Bart De Wever zei over de overstap van Kris Peeters (CD&V) naar de EU nog smalend: ‘De Romeinen zouden gezegd hebben: ‘Laat uw bad vollopen en zet uw aderen open.’’ En wat deed zijn partij? Hij stuurde de twee dinosaurussen Geert Bourgeois en Johan Van Overtveldt naar het Europees parlement. En wat te zeggen van een andere oude alligator, Gerolf Annemans als vertegenwoordiger van Vlaams Belang? Die man is één brok donkerbruin cynisme en lijkt wel groot geworden te zijn met vitriool in plaats van met moedermelk. Waarom sturen partijen geen jonge gemotiveerde politici met frisse ideeën en een hart voor de EU naar het Europees Parlement? Daar werden we allen nochtans alleen maar beter van.

Guy Bervoets, Koersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234