null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Waarom voelt de N-VA zich niet verantwoordelijk voor Facebookpagina’s van haar gemeenteraadsleden?’

Lezersbrief

Begin dit jaar werd ik lid van de Facebookpagina van de N-VA. Ik vond de posts soms interessant, en meestal grappig. Een tijdje geleden werd er iets gepost door een N-VA-gemeenteraadslid uit Zwevegem, tevens één van de beheerders van de pagina. De post ging over Marc Van Ranst: ‘Marc is al een tijdje uit de media verdwenen, waarschijnlijk omdat hij een trombose heeft na zijn vaccinatie met AstraZeneca.’

Ik merkte op dat ik dat niet grappig vond. Onmiddellijk kreeg ik een reactie: ‘Sarcasm: a way to insult idiots.’ Ik protesteerde: ik vind mezelf geen idioot. Even later werd ik door de oprichter van de pagina, een N-VA-gemeenteraadslid in Brugge, verwijderd als lid.

Ik vroeg aan de N-VA wat de partij daarvan vond en kreeg als reactie dat ze alleen de officiële Facebookpagina beheert: ‘Alle begrip voor uw ongenoegen, maar wij hebben geen invloed op of zeggenschap over politiek getinte pagina’s van privépersonen op Facebook.’ Ik bleek dus geen lid van de officiële pagina geweest te zijn.

Via een ander account heb ik toen op die privépagina gelezen dat het ‘een niet-officiële groep’ is, ‘niet van maar over de N-VA’. En ook: ‘Wordt niet getolereerd: het op de man spelen; iets of iemand belachelijk maken; racisme, antisemitisme, islamofobie, trans- of homofobie, of andere discriminerende of beledigende commentaren, memes, foto’s, afbeeldingen, tekeningen en/of artikels. Onze beheerders zullen zonder verwittiging reacties verwijderen of mensen blokkeren die de huisregels aan hun laars lappen.’

De beheerders gebruiken deze huisregels enkel om critici te verwijderen. Niet om ze zelf toe te passen, want ruim 90 procent van wat zij publiceren is op de man spelen, mensen bespotten en beledigen. Er is maar één lijn in te ontdekken: alles van N-VA’ers is goed, alles van niet-N-VA’ers is slecht, zelfs als ze N-VA-standpunten verdedigen.

Wat ze Marc Van Ranst, een dagelijks doelwit, zeer kwalijk nemen: ‘Wie hem op Twitter, ook al is het uiterst beleefd, durft tegen te spreken of kritische vragen stelt, vliegt van zijn kanaal. Van Ranst cancelt elke criticus die hij op zijn weg tegenkomt.’ Dat is nu net wat ik de beheerders van die pagina kwalijk neem.

De partij voelt zich niet verantwoordelijk, maar die twee gemeenteraadsleden ronselen waarschijnlijk toch stemmen bij het minder intelligente deel van de bevolking.

Didier Vlamynck, Roeselare.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234