Open Venster

‘Waarom wel 200 euro voor tweedeverblijvers, en geen gratis mondmasker?’

Redactie

Vanmorgen pleitte Michael Freilich (N-VA) in ‘De ochtend’ op Radio 1 om de bestelling van mondmaskers voor de bevolking teniet te doen wegens de budgettaire last omdat uit een bevolkingsonderzoek van de UA blijkt dat 60% van de mensen al een mondmasker zou hebben en niet iedereen het openbaar vervoer zou nemen. Ik heb daar toch enkele bedenkingen bij:

De zoveelste poging om stokken in de wielen van de nationale veiligheidsraad te steken?

Later kwam minister Geens aan het woord, die niet uitsloot dat mondmaskers misschien verplicht zouden worden in de supermarkt, het argument van het openbaar vervoer houdt dus geen steek. De richtlijnen worden au fur et à mesure aangepast.

Meneer Freilich was ook bang dat zijn antwoorden uit hun verband zouden worden gerukt. Dat argument wordt voortdurend misbruikt om zich bij voorbaat in te dekken. Antwoorden op een vraag zonder voorbereiding zijn waarschijnlijk net het meest waarheidsgetrouw.

Het is wel een ander bestuur maar er werd op Vlaams niveau door zijn partij een ballonnetje opgelaten om 200 euro cadeau te doen aan tweedeverblijvers om te besteden aan de kust. Een bedrag voorzien voor hoogbemiddelden van -tig keren de prijs van een mondmasker?

Men kan zich vragen stellen bij het onderzoek van de UA. Ik behoor zelf tot de groep die al vier dinsdagen braaf de enquête ingevuld heeft. Men garandeert daar volledige anonimiteit en stelt de resultaten open voor politici? Overigens is die anonimiteit relatief men moet daar zijn postnummer opgeven, zijn leeftijd, zijn geslacht en zijn gezinssituatie. Met al deze parameters kan men in de databanken van de gemeenten toch feilloos achterhalen wie deze enquête invult? Ik neem mij alvast voor om hier niet meer aan deel te nemen.

Ik behoor tot de mensen die 1 katoenen mondmasker per persoon in huis heeft en ik ga daar inderdaad zoals Minister Geens terecht aanhaalde niet elke dag een kookwas aan verspillen. Overigens heb ik die mondmaskers gekregen van mijn Marokkaanse buren, die ook al voorstelden om voor ons boodschappen te doen en die gisteren aan onze deur een pot overheerlijke soep hebben afgezet. Wij helpen elkaar al enkele jaren met kleine dingen. Zo ziet men maar dat er ook buiten de media solidariteit is tussen de mensen.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234