null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Waarom wil big pharma niet aansprakelijk zijn voor de bijwerkingen van de vaccins?’

Op 19 januari vroeg ik via het contactformulier van de FOD Volksgezondheid of de leveranciers van vaccins immuun zijn voor vervolging als het vaccin niet blijkt te werken of bijwerkingen vertoont. Ik kreeg geen antwoord en ben toen verder gaan zoeken. Wat blijkt: inderdaad, big pharma heeft die risico’s afgeschoven op de belastingbetaler. Het doet mij denken aan het dossier van de kernenergie: de producenten én de regering hebben die als superveilig aan de bevolking verkocht, maar niemand wil de centrales verzekeren. De oplossing was ook hier het privatiseren van de winsten en socialiseren van de risico’s: de burger moet opdraaien voor wat er fout loopt.

In elk geval is duidelijk dat de Pfizers van deze wereld zelf niet al te veel vertrouwen hebben in hun vaccins. Alhoewel ze er miljarden aan verdienen, willen ze niet aansprakelijk zijn voor de bijwerkingen. Dat heb je dan als de politieke macht samenvalt met de economische macht. Minister Vandenbroucke is niet meer dan een marionet. Dat hij niet verkozen is, doet niet ter zake, want op wie je ook stemt of niet stemt, het grootkapitaal bepaalt het beleid en dat is niet in het belang van de volksgezondheid, maar van hun eigen portemonnee. De media zeggen dat de vaccins werken en veilig zijn, maar nergens krijg je een antwoord op de volgende vragen:

•Uit de klinische tests blijkt nergens of de vaccins de besmettingsketen onderbreken, terwijl dat essentieel is om te weten of een vaccin efficiënt is. Het enige dat we weten, is dat we tot een week of twee na de inenting ‘een zekere mate’ van bescherming hebben. Is het dan wel nuttig de mensen massaal in te enten?

•Waarom wordt aan de industrie toegestaan dat ze de vaccins patenteren, alhoewel ze grotendeels met belastinggeld zijn ontwikkeld? De farma-industrie geeft meer geld uit aan marketing dan aan onderzoek, om van de uitkeringen aan de aandeelhouders maar te zwijgen.

•Waarom geven de farmaceutische bedrijven de wetenschappelijke resultaten slechts gedeeltelijk vrij? Welke financiële belangen hebben ze daarbij en brengen die de volksgezondheid niet in gevaar?

•Waarom houdt de overheid de prijs die ze betaalt voor de vaccins angstvallig geheim? Hebben wij dan niet het recht te weten wat Vandenbroucke met onze miljarden doet?

Ik heb niet echt vertrouwen in een onverkozen minister die consequent de kaart van de farmaceutische industrie trekt en de mensen kalm probeert te houden met paternalistische toespraken. Geen wonder dat veel mensen twijfelen of ze zich wel zullen laten vaccineren.

P. Desmet, Assenede.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234