null Beeld Defensie
Beeld Defensie

Open Venster

‘Waarom wil de overheid een militaire basis behouden in een natuurgebied?’

Lezersbrief

Het kwartierkamp Lombardsijde, een uitgestrekt militair kamp tussen Nieuwpoort-bad en Westende, beleefde ooit gloriedagen als school voor luchtafweergeschut. Sindsdien diende de kazerne als een onderkomen voor kleine eenheden en was de toekomst erg onzeker. Recent besliste de legeroverheid dat het 1ste Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers dit najaar van Leopoldsburg naar Lombardsijde verhuist. De voorzitter van de Nieuwpoortse gemeenteraad stelde prompt voor om ook de NH90-reddingshelikopters van de luchtmachtbasis in Koksijde te verhuizen naar het kamp Lombardsijde.

Mijn vaderlandsliefde krijgt het moeilijk bij de gedachte dat de overheid ervoor kiest om een militaire basis in een natuurgebied te behouden. Het afbreken van de verlaten marinebasis en het natuurherstelproject aan de IJzermonding in 2003 waren een eerste stap in het herstellen van de versnipperde natuurgebieden. Die ambitieuze werken veranderden het landschap van de IJzermonding grondig en leidden tot een aantrekkelijke leefomgeving voor zeevogels en zeehonden.

De militaire schietoefeningen van op land richting zee vinden plaats nabij het natuurreservaat De IJzermonding en nabij het Ramsar- en habitatrichtlijngebied De Vlaamse Banken. Doordat het gebied een rijke biotoop is voor natuurlijke ontwikkeling, wordt het ook beschermd door de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Het oefenstrand op 500 meter van de badplaats Nieuwpoort-bad maakt een symbiose tussen de militaire activiteiten en het alsmaar groeiende kusttoerisme moeilijker. Een mens vraagt zich ook af wat het militair belang is van het militair vakantiekamp CDSCA, grenzend aan het kwartier Lombardsijde, en gelegen in de duinenstrook langs het strand, en dus in een natuurgebied. Het moet zowat nog de enige zonevreemde camping zijn aan onze Vlaamse kust. Ondanks het maatschappelijk draagvlak om de duinengordel en zeezicht te herstellen, steekt de overheid zijn kop in het zand.

Maar zand erover: de burgemeester van Middelkerke wil een naaktstrand in de zone tussen het kamp Lombardsijde en het Sint-Laureinsstrand Westende. De legerleiding heeft al verklaard dat de verkenningsdrones van het Belgische leger ook in het kwartier Lombardsijde zullen worden ingezet.

Erwin Cloet, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234