null Beeld AFP
Beeld AFP

humoOpen Venster

‘Waarom zou de consument China niet op de knieën kunnen krijgen?’

Lezersbrief

Ik wil nog even terugkomen op het interview met politicoloog Jonathan Holslag in Humo 4269. In gesprekken met vrienden vergelijk ik onze tijd weleens met het einde van het Romeinse Rijk en het einde van de Pax Romana, de periode vanaf keizer Augustus tot en met de dood van keizer Marcus Aurelius.

Er was vrede, mede dankzij een staand leger dat de grenzen verdedigde, er waren wetten en orde en er was economische voorspoed, gebaseerd op goedkope slavenarbeid. En dus was er politieke stabiliteit. Die periode is vergelijkbaar met de periode na de Tweede Wereldoorlog, dankzij een staand leger, wet en orde, en goedkope energie.

Na de val van het IJzeren Gordijn en de Berlijnse Muur hebben we de staande troepen afgebouwd, veel wetten en regeltjes gemaakt en de goedkope energie is plots duurder geworden. We zijn net als het Romeinse volk destijds verslaafd aan brood en spelen, al dan niet van Chinese makelij. En zoals de pandemie heeft aangetoond, wordt de helft van de wereldbevolking nerveus als het makkelijke leventje van feesten en spelen even wordt bedreigd.

Ik ben benieuwd hoeveel van onze kinderen of kleinkinderen bereid zijn te vechten voor hun welvaart of voor Europa. Zullen we ons leger uitbesteden aan migranten?

Ik treed professor Holslag bij als hij beweert dat de meerderheid van de bevolking verslaafd is geraakt aan goedkoop Chinees spul en goedkoop Russisch gas. Niet alleen België, maar heel Europa heeft zich er schuldig aan gemaakt.

Dames en heren ondernemers, hoe halen jullie het in jullie hoofd om producten te laten vervaardigen in China? Als er straks een akkefietje met de Chinezen is, zullen we dan al die spullen zelf kunnen maken? Dames en heren politici, hoe hebben jullie het ooit in jullie hoofd gehaald om kerncentrales te vervangen door gascentrales?

Sinds enige tijd checken mijn vrouw en ik altijd op het label of het doosje van een product waar het gemaakt is. Is dat China, dan leggen we het terug of we vragen de verkoper of er een alternatief bestaat. Vaak geven winkeliers ons gelijk dat we geen troep uit China meer willen.

Bij dezen wil ik iedere lezer oproepen hetzelfde te doen. De consument is machtiger dan we denken. De consument heeft ook oliegigant Shell op de knieën gekregen, waarom niet moloch China? O ja, en probeer ook zo snel mogelijk je verwarming van het gas te krijgen.

Lieven Dubois, Destelbergen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234