null Beeld Daikin
Beeld Daikin

Open Venster

‘Waarom zouden de mensen nog voor een warmtepomp kiezen in plaats van voor een cv-ketel?’

Lezersbrief

Ik werk sinds kort als energieadviseur bij een Vlaamse energiecoöperatie. Ik geef advies aan particulieren, bijvoorbeeld over isoleren, ledlampen en duurzame energietechnieken zoals zonnepanelen en warmtepompen.

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof schaft het principe van de digitale meter als terugdraaiende teller af, waardoor een elektrische oplossing vele malen duurder wordt. Dat maakt mijn taak als adviseur erg lastig. Hoe moet ik de mensen adviseren om voor een zuinige elektrische warmtepomp te kiezen in plaats van een cv-ketel? Ongetwijfeld weet iedereen dat aardgas ook een fossiele brandstof is waar we, als we de klimaatdoelstellingen willen halen, zo snel mogelijk van af moeten. Als mensen nu niet voor een warmtepomp kiezen, wordt de energietransitie opnieuw met vijftien jaar uitgesteld.

Zelfs als mensen de grote investering van 12 à 14.000 euro doen om een warmtepomp aan te schaffen, dan nog is het elektriciteitsverbruik van de pomp duurder dan het gasverbruik van een cv-ketel.

Dat komt omdat de gasprijs per kWh 5,5 keer lager is dan de elektriciteitsprijs per kWh. De Belgische kale elektriciteitskostprijs, dus zonder taksen, is de duurste van Europa. Dat is op zich al bijzonder te noemen, omdat in België zeer goedkope kernenergie geproduceerd wordt.

Ik ben vier jaar werkzaam geweest als energieadviseur bij de organisatie Urgenda/ThuisBaas in Nederland, daar is de verhouding tussen de gasprijs en de elektriciteit veel gunstiger, in functie van het klimaatbeleid. Maar zelfs daar was het niet makkelijk om mensen te doen overstappen naar een elektrische warmtepomp om hun huis te verwarmen. In Nederland is de investering tenminste na vijftien tot twintig jaar terugverdiend. Er is de afgelopen jaren een beleid gevoerd om de elektriciteitsprijs te doen dalen en de gasprijs te doen stijgen, zodat de verschuiving van taksen voor een gemiddeld huishouden amper merkbaar was. Door die ingreep in de kostprijs wordt het geleidelijk aan interessanter om over te schakelen naar een warmtepomp. Het Vlaamse energiebeleid zou dat als voorbeeld kunnen nemen, bijvoorbeeld een taxshift van 4 procent op jaarbasis van elektriciteit naar gas. Als dat op voorhand in het beleid is vastgelegd, weten consumenten en energieadviseurs waar ze aan toe zijn.

Denkt Vlaanderen (of België) op deze manier de klimaatdoelstellingen te halen? Ook België heeft, net zoals 174 andere landen, het klimaatakkoord van Parijs ondertekend, dat als doel heeft om de klimaatopwarming te beperken tot 2 graden (en liefst tot 1,5 graden).

Dit is slechts één van de voorbeelden van hoe het de verkeerde kant opgaat met het klimaatbeleid in Vlaanderen. Het is ook bijna niet te doen met vier klimaatministers in België, die allemaal moeten overeenkomen en blijven praten en onderhandelen. Maar de tijd van praten en onderhandelen is al lang voorbij, het is tijd voor actie. Dat was voor mij de reden om in 2014 een mede-eiser te worden van de Belgische klimaatzaak. In de hoop dat de klimaatzaak in België dezelfde veranderingen veroorzaakt als de Nederlandse variant die ik vanop de eerste rij gevolgd heb.

Of vindt minister Demir het raar dat de burgers naar de rechter stappen om ervoor te zorgen dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een degelijk klimaatbeleid?

Tom Keppens, mede-eiser van de Klimaatzaak in België.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234