humoOpen Venster
‘Wanneer krijgt de NMBS de nodige middelen en de juiste structuur om haar klanten máximale dienstverlening te garanderen?’
Onlangs arriveerde mijn trein naar Antwerpen eens te meer te laat in het station van Leuven. Een paar minuten voor het eindelijk zover was, kregen we te horen dat hij op een ander spoor zou stoppen. Halsoverkop moesten de vele studenten die die vrijdagavond samen met mij stonden te wachten met al hun koffers via de trappen van perron veranderen, want de lift had het eens te meer laten afweten. Van zulke taferelen kan ik helaas maar al te vaak getuigen.
In de eerste helft van 2022 zijn bovendien al meer dan 22.000 treinritten afgeschaft, vooral vanwege een gebrek aan personeel. De trein nemen in België is al niet goedkoop: zou daar niet wat meer kwaliteit en service tegenover mogen staan?
Nu, dat kan natuurlijk alleen als de overheid meer geld en middelen vrijmaakt voor het openbaar vervoer. Maar ja, onze overheid subsidieert liever bedrijfswagens. Van mensen die al veel langer de trein nemen dan ik weet ik dat er veel meer vertragingen zijn sinds de splitsing van de Belgische spoorwegen in een spoorwegmaatschappij (NMBS) en een infrastructuurbeheerder (Infrabel).
Het is goed dat er tijdens treinstakingen minimale dienstverlening is voor mensen die aangewezen zijn op het openbaar vervoer, zoals ik. Maar wanneer krijgt de NMBS de nodige middelen en de juiste structuur om haar klanten máximale dienstverlening te garanderen wanneer er niet gestaakt wordt?
Maria do Santos, Malle
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: