null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

Open Venster

‘Wat Bart De Wever over drugs zegt, is nattevingerwerk of demagogie’

Lezersbrief

In Humo 4190 mocht Bart De Wever weer zijn aversie tegen illegale roesmiddelen uiten, maar bijna alles wat hij zegt over drugs, is nattevingerwerk of demagogie. ‘De opinion chic van links’ die volgens hem zou willen dat softdrugs gelegaliseerd worden, bestaat niet. Ik ken vooral ‘linkse’ tegenstanders van cannabis, vaak intellectuelen die net op dat vlak conservatief denken. Vraag maar aan Groen en de SP.A, bij hen staat het thema al jaren in het verkiezingsprogramma, maar wordt het bewust nooit opgerakeld.

Bart De Wever noemt Nederland ‘een schoolvoorbeeld’ van wat er gebeurt als je softdrugs legaliseert. Hij vergeet erbij te vertellen dat de centrumlinkse regering die het gedoogbeleid in 1976 heeft ingevoerd, van plan was om de handel en de productie zo snel mogelijk te reguleren, net om de criminele wereld buitenspel te zetten. Maar daar zijn de conservatieve partijen zich tegen blijven verzetten, waardoor politici als De Wever nu hun grote (maar volstrekt misplaatste) gelijk kunnen halen: zie je wel dat legalisering tot problemen leidt?

‘Legaliseren is commercialiseren, het gebruik neemt toe’: welke cijfers worden hier gehanteerd? In Nederland is het aantal cannabis­consumenten (geef toe: klinkt beter dan druggebruikers) in de voorbije decennia niet gestegen, en zelfs licht gedaald. ‘We gaan toch niet nog meer vergif legaliseren?’ Tja, als we zo beginnen, ken ik nog wel een paar producten die onze ziel en lichaam vergiftigen, en toch massaal geconsumeerd worden. Wie is de Bart De Wever om te bepalen dat ik wel Red Bull mag drinken, maar geen wiet mag roken? Ook ten zeerste afgeraden voor minderjarigen, maar niemand die het hen verbiedt. Alcohol: elk jaar belanden meer dan tweeduizend jongeren op de spoedafdeling, maar geen haan die ernaar kraait. Ben je minderjarig en word je betrapt met cannabis, dan moet je meteen in behandeling. Zo kan met die cijfers bewezen worden dat het probleemgebruik hand over hand toeneemt. Quod non.

En dan nog die yogasnuivers: ik ken waarschijnlijk meer mensen die aan yoga doen dan Bart De Wever, maar ik ken er geen enkele die coke snuift. Misschien heb ik niet genoeg vastgoedontwikkelaars onder mijn vrienden.

Karel Michiels, auteur van ‘Cannabis: de plant, het medicijn, de drug’.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234