null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

‘Wat is het volgende? Het WK wielrennen in Pyongyang?’

Lezersbrief

Zoals velen ben ik een enorme voetbalfan. Ik was tot tranen toe bewogen toen Georges Grün de Rode Duivels naar Mexico kopte. Mijn vader en ik zaten juichend te supporteren toen het grote Rusland een jaar later een maatje te klein bleek voor de Belgen. Als ik de namen David Platt of Röthlisberger hoor, voel ik nog steeds de aandrang om de goorste scheldwoorden te produceren. En hoeveel keer ik de perfecte counter tegen Japan heb herbekeken, kan ik zelfs niet bij benadering zeggen.

Maar nu is het anders. Het WK 2022 vindt plaats in Qatar. Wat is het volgende? Het WK wielrennen in Pyongyang? Ik hoop echt dat mensen als Frank Raes, Filip Joos en Peter Vandenbempt niet gezamenlijk de kop in het woestijnzand gaan steken en doen alsof dit een WK is als een ander. Op het WK van 2018 zijn er 169 doelpunten gemaakt. Als dat in Qatar ook zo zal zijn, zullen er per doelpunt minstens 38 arbeidsmigranten gestorven zijn. Zal Lukaku zijn blik en wijsvingers hemelwaarts richten en 38 namen van Indiërs, Pakistani of Nepalezen prevelen, dankzij wie hij op het ogenschijnlijk prachtige gras kan schitteren? En zullen Frank, Filip of andere commentatoren onbezonnen meejuichen?

Dat nu dankzij het WK de mensenrechten in Qatar worden aangekaart, is een drogreden vanjewelste om dat evenement te laten doorgaan. Zullen vrouwen of lgbti’ers plots als evenwaardig beschouwd worden, als er na vier weken elf mannen met een beker staan te pronken? Voetballers leven in een afgeschermde wereld waarin zij het normaal vinden dat ze bedragen ontvangen die onverantwoord astronomisch ver boven het bestaansminimum liggen. Maar van journalisten verwacht ik dat zij verder kijken dan hun loonbrief.

Soms hoor ik een kritisch woord. Van Marc Degryse, maar die zit dan wel doodleuk commentaar te geven op de wedstrijden van de Rode Duivels. Misschien moeten alle spelers voor de wedstrijden in Qatar ook even knielen, knielen voor de Mammon, knielen voor de algehele onverschilligheid, knielen voor de verdorvenheid en arrogantie van de machtshebbers van de FIFA en Qatar, die met alles weg lijken te komen.

Guy Van Ammel, Turnhout.

> Bekijk hier de onthutsende documentaire ‘The FIFA Family’: hoe Qatar het WK kocht

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234