null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Wat kan iemand gezien hebben waardoor hij besluit dat alle niet-blanken slecht zijn?’

‘Geen bruine apen in mijn kot!’ Dat kreeg mijn vriendin te horen toen ze als verpleegkundige bij een koppel zestigers aan huis kwam om de hulpbehoevende vrouw een inspuiting te geven. De gedachte dat iemand met een Afrikaans uiterlijk zijn woning zou betreden, was ondenkbaar voor de man. In plaats van het vertrouwde blanke gezicht verscheen er een donkergetinte vrouw met Rwandese roots: de gruwel!

Dat verandering voor veel mensen moeilijk is, staat vast. En het is begrijpelijk, want verandering kan ongemakkelijk aanvoelen. Maar ik kan geen begrip opbrengen voor mensen die bang zijn voor verandering als die gestoeld is op vergane glorie (glorie in hun ogen althans), een archaïsch wereldbeeld of een stompzinnige ideologie.

Eerst was ik kwaad toen ik het hoorde. Nu ben ik eerder teleurgesteld en beschaamd. Ik ben zelf een blanke man, en op zo'n moment schaam ik me daarvoor. En teleurgesteld ben ik omdat mensen met een andere huidskleur ook zo gaan redeneren na zo'n reactie, op basis van veralgemening.

Dat weegt niet op tegen hoe mijn wederhelft zich voelt. Het bezorgt haar slapeloze nachten. Ze vraagt zich af waarom hij naar haar verwees als iemand die géén mens is. En waarom zijn ogen meer zeiden dan zijn woorden: hoe zijn haatdragende blik haar liet voelen dat ze een indringer was, een ongewenste figuur.

Wat moet er met zo iemand gebeurd zijn als hij zo tegen iemand van Afrikaanse afkomst uitvaart? Wat moet hij gehoord hebben om uit het niets een scheldtirade af te steken? Wat heeft hij zien gebeuren dat hem heeft doen besluiten dat alle niet-blanken slecht zijn? En wat voor iemand is hij geworden als een racistische boodschap belangrijker is dan de gezondheid van zijn eigen vrouw?

Ik hoop dat mijn vriendin deze episode zonder mentale schade achter zich kan laten. Tegelijk ben ik benieuwd of de overtuiging van haar belager nog zou standhouden als hij zelf eerste hulp nodig heeft en de hulpverlener een andere huidskleur heeft.

Angelo Cloof, Sint-Niklaas.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234