null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Waterstof is een goed alternatief voor onze energievoorziening’

Lezersbrief

De klimaatverandering is al enkele jaren zo goed als dagelijks een onderwerp in de media. De productie van elektriciteit blijft een lastig punt. Kerncentrales stoten geen CO2 uit, maar laten wel een berg gevaarlijk afval achter, die nog jaren radioactief blijft. En ze kunnen niet zomaar stil gelegd worden, moest dat nodig zijn. Centrales op aardgas stoten dan weer broeikasgas uit.

Er is echter een goed alternatief voorhanden: de productie van waterstof, een techniek die Faraday in 1814 heeft ontwikkeld, dus heel nieuw is dat niet. Het principe is: door elektrische stroom door water te sturen, wordt dat water ontbonden in waterstof en zuurstof. De voorwaarde is, dat het water niet zuiver is, er moet bijvoorbeeld een zout in zitten, anders is er geen geleiding.

Die waterstof kan eenvoudig opgeslagen worden, vloeibaar onder druk, zoals lpg, en door middel van brandstofcellen kan elektriciteit worden geproduceerd. De enige kost is de bouw van de installatie, en het onderhoud ervan. Bij de productie van elektriciteit is het restproduct: zuiver water. Het voordeel hiervan is dat er geen CO2 uitstoot is, geen gevaarlijk afval, en we zijn minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers van aardgas.

Vaak staan windmolens stil, niet omdat er geen wind is, maar omdat er op dat ogenblik onvoldoende energie wordt afgenomen. Op dat ogenblik kunnen die energie leveren voor de productie van waterstof en zuurstof. Als ik dat onderwerp aansnijd, is de reactie vaak dat het niet rendabel zou zijn. Er zijn plannen om op zee windmolens te bouwen van 300 meter hoog, dus lijkt het erop, dat er plannen zijn voor de eerder genoemde techniek.

Dan blijft de vraag: waarom blijft het in de politieke kringen daar zo oorverdovend stil over? Is er eigenbelang bij gebruik van kernenergie? En/of van aardgas?

Ook moet het mogelijk zijn om gascentrales aan te passen, om op waterstof te draaien. De ervaring met deze technieken zal de hele zaak op langere termijn wel rendabel maken.

Ook in het verkeer moet het mogelijk zijn om op waterstof te rijden: gewoon tanken, geen laadtijd van de lithium-ion batterij, die ook vervuilend is in de productie, en bij de recyclage ervan.

Met dergelijke plannen zou het voor Zuhal Demir mogelijk moeten zijn om haar gezicht te laten zien op de klimaatconferentie in Glasgow.

Mark Van Esbroeck, Wuustwezel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234