heleen debruyne humo column teaser Beeld humo
heleen debruyne humo column teaserBeeld humo

ColumnHeleen Debruyne

‘We gaan niet meer naar de kerk maar we hebben nu de Warmste Week, om te pronken met onze deugd’

Heleen Debruyne

Het is weer die tijd van het jaar: blakende mensen verdringen zich voor een microfoon, vertellen blij over de wafelbak waarmee ze geld voor de minder blakenden bij elkaar hebben geschraapt, over hoe góéd ze zijn geweest. Lekker samen de wereld redden, ook leuk om te etaleren op Instagram. We gaan niet meer naar de kerk maar we hebben nu de Warmste Week, om te pronken met onze deugd, om ons te wentelen in valse hoop.

Cynisch? Ik moet toegeven dat liefdadigheid altijd snel – misschien te snel – mijn achterdocht wekt. Als kind koesterde ik een diepe weerzin voor Moeder Teresa. De catechesejuf prees haar opofferingsgezindheid de hemel in, maar ik vond de oogjes van de halve heilige iets geniepigs hebben. Zou ze die straatarme, onfrisse stervenden niet vooral wassen omdat ze daarmee hoopt het eeuwige leven te krijgen?

Maar ook als ik mijn persoonlijke afkeer voor ostentatieve goeddoenerij opzijzet, blijf ik vragen hebben bij die Warmste Week. Om te beginnen: het thema. ‘Kunnen zijn wie je bent.’ Een wollig, weinigzeggend zinnetje. Eén op de vijf Vlamingen kan zichzelf niet zijn, leggen de ambassadeurs van het project uit. Ze hebben het over projecten voor mensen met een beperking, voor mensen met jongdementie, voor meer verdraagzaamheid in de klas. Zijn wie je bent? Jongdementen of mensen met een beperking zijn toch al wie ze zijn? De slogan suggereert dat er ergens nog een betere versie van henzelf schuilt. Maar is hun probleem niet vooral dat de samenleving stiekem toch vervelend vindt hoe zij zijn? Zijn ze gebaat met occasionele aalmoezen of met structureel meer geld?

En ja, het is pijnlijk dat veel mensen het gevoel hebben dat ze niet zichzelf kunnen zijn. Maar ik vrees dat je een mentaliteitsverandering op het vlak van de acceptatie van transpersonen, niet-heteroseksuelen, mensen met een andere culturele of religieuze achtergrond, mensen met een handicap, niet oplost met een slogan die zich richt tot het individu dat last heeft van uitsluiting. Kun je niet beter het probleem eerlijk benoemen en de verantwoordelijkheid ostentatief bij de groep leggen? De Warmste Week: ‘Alles wat afwijkt, vinden we zo eng!’

Ook bedenkelijk: de selectie van de projecten die geld krijgen. De weldoeners moesten de moeite doen om een plan uit te werken dat in het thema past en een voorstel insturen, en vervolgens werden ze geselecteerd door een onafhankelijke jury. Beetje sneu voor de afvallers, die geen tijd hadden om dossiers te schrijven en die net iets minder flitsend en gestructureerd te werk zijn gegaan. Verdienen alleen mediagenieke organisaties aandacht en geld?

Positivo’s willen me doen geloven dat alle beetjes solidariteit helpen. Beter onvolmaakte solidariteit dan geen solidariteit? Ik weet het dus niet, met die Warmste Week. Wel weet ik ondertussen dat de Zalige Moeder Teresa inderdaad een geniepige tang was: ze aanvaardde geld van wrede dictators. Ze verzette zich in haar sterfhuizen tegen pijnbestrijding en hygiënische maatregelen, want: ‘De wereld wint veel bij het lijden van de armen.’ Zelf voer ze in een duur ziekenhuis ten hemel, heerlijk high van de morfine.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234