null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘We hadden een goedkope beveiligingsinfrastructuur, maar die is jaren geleden opgedoekt’

Lezersbrief

Ik ben net thuis van een opname op de covid-afdeling (een akelige ervaring, spijts de prima verzorging), en heb nu pas het interview met viroloog Erika Vlieghe in Humo 4187 kunnen lezen. Het is een bijzonder interessant en leerzaam interview, waarin zij ook zegt: ‘Ik hoop echt dat dit omgezet wordt in een permanente paraatheid. Zoals we een leger hebben dat altijd paraat is, moeten we ook een leger hebben klaarstaan voor virusuitbraken.’

Niemand schijnt nog te weten dat die ‘permanente paraatheid’ sedert 1950 structureel en professioneel een feit was dankzij de Koude Oorlog : het toenmalige Comité voor de Nationale Vraagstukken inzake Verdediging (CNVV), als overkoepelend orgaan van ministeriële diensten voor civiele preventie en defensie. Dat was weliswaar in het kader van de NAVO (een militair bondgenootschap) en van CIMIC (burgerlijke en militaire samenwerking), maar dat comité was ook zeer nuttig voor civiele taken en opdrachten. Vanuit de NAVO werd gestreefd naar samenwerking met de EU, maar daar was geen belangstelling voor van de EU-lidstaten.

Het einde van de Koude Oorlog in 1989 betekende tevens het einde van die nochtans doeltreffende en goedkope civiele beveiligingsinfrastructuur, en van die ‘permanente paraatheid’. De Belgische ministerraad heeft het comité op 8 januari 1999 opgedoekt. Kort daarna was het al prijs met de dioxinecrisis. Mensen vergeten snel, en politici ook.

Roger Jansoone, Ichtegem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234