null Beeld BELGA
Beeld BELGA

humoOpen Venster

‘We hebben vele jaren genoten van Wallonië’

Lezersbrief

De lezersbrief over leven in Wallonië in Humo 4305 heeft ons diep ontgoocheld. Blijkbaar is het bon ton in Vlaanderen om de Walen almaar te kwetsen in hun eergevoel.

Wij hebben er 25 jaar gewoond en herkennen die schijnbare Vlamingenhaat en pesterijen niet. Integendeel, in Vielsalm zijn we altijd warm ontvangen. Ook bij onze talrijke bezoeken aan Luik, Verviers, Spa, Stavelot en Malmédy was de sfeer warm en hartelijk. We hebben er duurzame vriendschappen gesmeed, ook al is onze kennis van het Frans verre van perfect.

Wat ons in de Ardennen wel stoorde, was het gedrag van Vlaamse toeristen en deelnemers aan jeugdkampen, die overal vuil achterlaten. Die luie Walen moeten dat dan wel opruimen.

Trouwens, op ecologisch gebied staat Wallonië veel verder dan Vlaanderen, ze halen de Europese en internationale milieunormen voor mestbeheer en biolandbouw wel. Inderdaad, de prijs van het kraanwater is iets hoger door de hogere milieutaksen, die overigens verantwoord zijn. Maar dat de VRT onlangs een verhaal bracht over Vlaams stal-afval dat in Wallonië werd geweigerd, getuigt toch van een zekere indoctrinatie.

Na 25 jaar wonen we opnieuw in Antwerpen, dicht bij onze kinderen en kleinkinderen. We zijn verbaasd hoeveel hier wordt gesluikstort en hoe onbeleefd Vlamingen op de tram zijn. Wat betreft vriendjespolitiek en zwartwerk hoeven we zeker niet onder te doen voor Charleroi, maar die stad is in volle transformatie, en beschikt wél over een degelijk openbaar vervoer. Met dank aan Paul Magnette, die groot gelijk heeft als hij de Walen levensgenieters noemt. We hebben daar vele jaren van genoten.

Overigens hebben de recente studies van Stan De Spiegelaere en professor Willem Sas aangetoond dat de clichés over de geldtransfers naar Wallonië en de stakingsbereidheid van de Walen, die zo gretig de ronde doen in Vlaanderen, feitelijk onjuist zijn.

Louis en Lieve De Wachter, Deurne.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234