null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘We hoeven niet op de overheid te wachten: we kunnen ook vrijwillig 100 km per uur rijden op de snelweg’

Lezersbrief

Groen legt eindelijk het voorstel op tafel om maximaal 100 km/uur op onze snelwegen te rijden. Ik werk al enkele maanden op dit thema, omdat de maatschappelijke baten zonder enige twijfel groter zijn dan de kosten. ‘Moeten we dan terug naar de tijd van paard en kar?’ krijg ik af en toe als reactie van een verontwaardigde burger. Hold your horses, denk ik dan.

Iedereen moet zelf maar kiezen hoe snel hij of zij rijdt, maar als je alle baten van een lagere snelheid even naast elkaar legt, dan is de keuze snel gemaakt voor de meesten onder ons. Het mooie aan dit verhaal is dat we geen overheid nodig hebben die ons regels oplegt, we kunnen vrijwillig 100 km/uur rijden op de snelweg. Maar waarom zouden we dat doen? Klik die gordel snel vast, want ik neem u graag even mee op een ritje tussen de maatschappelijke baten.

Safety first, verkeersveiligheid primeert: minder ernstige ongevallen én minder dodelijke ongevallen, dat is dé essentie van het verhaal.

En ja, we kijken ook graag naar onze uitgaven. Minder kosten voor brandstof maar ook minder slijtage aan banden en remmen, en minder kosten voor de autoverzekering (want minder ongevallen).

Nog niet overtuigd? Denk dan aan klimaat, luchtkwaliteit, geluidshinder en stikstofdepositie. In Nederland volstaat de verminderde stikstofdepositie om overdag een snelheidslimiet van 100 km/uur op te leggen.

Indirect bevorder je ook de modal shift die heel hoog op de politieke agenda staat. Een bevriende minister vertelde mij bovendien dat je de actieradius van een elektrisch voertuig verhoogt, waardoor je elektrisch rijden stimuleert.

De maatschappelijke baten overtreffen de kosten (wat langer onderweg zijn) ruimschoots, maar toch is de politieke gevoeligheid groot, zeer groot. Als huis-tuin-en-keukenfilosoof kan ik enkel vaststellen dat we in een maatschappij leven waarin iedereen zichzelf voorbijloopt. Maar traagheid is geen probleem, het is een deel van de oplossing. Vandaar mijn warme oproep: laten we met ons allen maximaal 100 km/uur rijden op onze snelwegen.

Jo Maes, Bertem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234