heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

‘We kunnen ons kind niet opzadelen met een schuldgevoel over zijn geslacht’

Toen ik zwanger bleek van een klomp cellen met XY-chromosomen, schipperde ik tussen onverschilligheid over het geslacht van mijn kind en een vaag gevoel van opluchting.

Heleen Debruyne

Een boel dingen die mij in de loop van mijn puberteit kwelden – hormonale anticonceptie, dwingende schoonheidsidealen, paternalistische betweters, het scheren van lichaamsbeharing, kleffe openingszinnen van veel te oude mannen – zouden mijn zoon bespaard blijven. Er zullen zich in de loop van de opvoeding vast andere problemen openbaren, maar daar kan ik dan met een frisse blik naar kijken.

De feministische filosofe Kate Manne daarentegen was ontzettend opgelucht toen ze zwanger bleek van een meisje. Een jongen opvoeden lijkt haar een enorme morele uitdaging, de ‘nare gedachte dat hij een potentiële schurk is’, zou de hele tijd door haar hoofd spoken. Na het schrijven van ‘Man en macht’, een boek over de manieren waarop mannen in onze samenleving bevoordeeld worden, was Manne zich naar eigen zeggen zo bewust van het mannelijke privilege, dat al die kennis ‘onproductief, onethisch en schadelijk’ zou kunnen zijn in de opvoeding van een jongen.

Ze is niet de enige feministe die door haar overtuigingen en visie op de wereld worstelt met het opvoeden van zonen. Kennelijk maken ze zich zorgen dat hun snoezige jongen een nietsnut in het huishouden wordt, een aanrander of erger nog, lid van Reuzegom. Een hele niche van de opvoedingsliteratuur is gewijd aan boeken met tips om dat te voorkomen en van je zoon een kleine feminist te maken.

Ik wantrouw het hele genre van het educatieve boek, dus ook deze feministische variant. Als je niet oppast, doen opvoedingsboeken je geloven dat je een enorme invloed hebt op het leven van je kind, en dus ook een bijna niet te torsen verantwoordelijkheid. Als je die feministische opvoedingsboeken hebt gelezen en je 15-jarige zoon raakt alsnog verslaafd aan de YouTube-filmpjes van Jordan Peterson en andere types voor wie ‘de man’ per definitie een onbuigzame strijder is, dan ligt dat niet aan de algoritmes van YouTube, maar ben jij een slechte feminist, en een slechte moeder. Ik lees ze nooit, het is prettiger educatief aanmodderen zonder voorschriften en schuldgevoelens in het achterhoofd.

Ik kijk naar mijn zoon, die in een intiem gesprek met een knuffelmuis is verwikkeld. Een morele uitdaging? Ik kan geen potentiële schurk zien omdat er ergens in zijn luier een piemel verstopt zit. Ik zie een potentiële schurk omdat hij menselijke neigingen heeft en alle mensen potentiële schurken zijn. Omdat er van mannen en vrouwen andere dingen verwacht worden, zitten er meer mannen dan vrouwen in de gevangenis, maar in een wereld met andere normen en rollenpatronen zou het net zo goed anders kunnen zijn. We kunnen ons kind niet opzadelen met een schuldgevoel over zijn geslacht, we kunnen niet opvoeden met het schrikbeeld van de nare, bevoordeelde vent. Ook dat is seksistisch. Je kunt je kind alleen maar de gewoonte aanleren in elke situatie met de ogen van de andere te kijken. Dan worden ze vanzelf prettiger mensen, vrouwen en mannen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234