Prudens Van Duyse. Beeld © rv
Prudens Van Duyse.Beeld © rv

Open Venster

‘We kunnen toch niet de ene taal voor de andere inruilen?’

Redactie

Sta mij toe het grondig oneens te zijn met lezer Guy Van Ammel over de verengelsing van onze taal. Als we elk Nederlands woord door een Engels vervangen, wisselen we de ene taal gewoon voor de andere. Hoeveel gekker moet het nog worden? De tael is gansch het volk, om het met de Vlaamse taalstrijder Prudens Van Duyse te zeggen. Neem een volk zijn taal af, en het is geen volk meer, kort samengevat. Dat er in de Angelsaksische landen meer comedians zijn en hier zo weinig, ligt niet aan de taal, maar aan het aantal Engelstaligen in de wereld: bijna 400 miljoen native speakers (laatst bekende aantal, in 2006). Dat zijn er bijna zéventig keer meer dan het aantal inwoners in Vlaanderen. Tel daar nog eens 750 miljoen aardbewoners met Engels als tweede taal bij op, en onze regio verzinkt al helemaal in het niets.

Technologische of beroepsspecifieke woordenschat daar gelaten, is er niets dat je niet ook in het Nederlands zou kunnen zeggen, grappig of niet. Feit is dat veel Vlamingen bijzonder onzorgvuldig omgaan met hun taal. Dat academici daarin meegaan en aan de hogescholen en universiteiten in een soort kreupel Engels willen doceren, om de uitwisselingsstudenten ter wille te zijn en het ‘niveau’ van onze instellingen op een ‘internationaal peil’ te brengen, valt alleen maar te betreuren. Uiteraard is het belangrijk om veel talen te kunnen spreken, maar dat zul je nooit zo goed kunnen als je moedertaal. Dat is nu eenmaal het Nederlands, en zelfs met Nederland erbij zijn we met erg weinig. Maar stel nu dat we die taal zouden afschaffen omdat er maar 25 miljoen moedertaalsprekers zijn, moeten we dan niet in één moeite door andere kleinere Europese talen aanpakken? En daarna eens kijken in Afrika en Azië wat we daar nog kunnen elimineren? Met zo’n logica eindig je in zeven stappen bij één taal: het Mandarijn, de moedertaal van een miljard Chinezen. Begin al maar te oefenen.

Roger De Boeck, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234