null Beeld ty - stock.adobe.com
Beeld ty - stock.adobe.com

humoOpen Venster

‘We kunnen toch niet verwachten dat de overheid opdraait voor thuiszorg voor iedereen?’

Lezersbrief

Lezer Felix Bergers klaagt in Humo 4302 aan dat thuiszorg veel kost en daardoor elitair wordt. Mijn moeder woont in een rust- en verzorgingstehuis en dat kost haar maandelijks rond de 2.500 euro. Van haar pensioentje kan ze dat bedrag niet betalen, dus haar spaarpot slinkt zienderogen en haar huis moet verkocht worden. In die zin zijn bejaardenhuizen ook elitair.

Er zijn ook echtparen waarvan één partner wegens zorgnood naar een rvt moet, terwijl de andere thuis blijft wonen. Ook voor die mensen lopen alle rekeningen door. De grote meerderheid van de ouderen zou het liefst in hun eigen huis blijven wonen, maar als de zorgnood te groot wordt, is dat in de praktijk heel moeilijk te organiseren.

We kunnen toch niet van de overheid verwachten dat die per bejaarde een meer dan voltijdse (want 7 dagen per week) nachtverpleegster gaat betalen? Boven op alle andere individuele thuiszorg aan huis? Waar zouden ze ook het personeel vinden?

Het is nu eenmaal zo dat verpleging in een bejaardenhuis veel efficiënter en goedkoper te organiseren is. Maar dan zouden er wel voldoende personeel en middelen moeten zijn om kwaliteitsvolle verzorging te bieden. Dat lijkt me een grotere prioriteit dan bejaarden thuis houden, die de klok rond hulp nodig hebben van zorgkundigen, verpleegkundigen, huishoudkundigen, kinesisten en logopedisten. Men moet wel realistisch blijven over de financiële haalbaarheid daarvan voor de overheid.

Anna Van Bruggen, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234