Gleb met het Blazerke, bekend van 'De crèche' uit 'Iedereen beroemd, in de kinderopvang in Wilsele bij Leuven.

Open Venster

‘We moeten noodgedwongen deeltijds werken omdat we geen kinderopvang vinden’

De Vlaamse regering wil zoveel mogelijk mensen aan het werk hebben. Om werken lonender en aantrekkelijker te maken, belooft ze te ijveren voor een goede balans tussen werk en privéleven via meer flexibele en betaalbare kinderopvang. Dat staat toch zo in de Beleidsnota Werk en Sociale Economie voor de periode 2019-2024. Die beloften blijken echter dode letter.

Ik en mijn vriendin werken allebei voltijds en zijn in verwachting van ons eerste kindje samen. Ze heeft al een kind uit een vorige relatie en wist dus dat je er vroeg bij moet zijn als je een kinderopvangplaats wilt vinden in Leuven. We hebben ons aangemeld bij twaalf crèches in de buurt, maar die blijken allemaal volzet te zijn. Het ziet ernaar uit dat we deeltijds zullen moeten werken, eventueel in combinatie met diverse verlofregelingen of een loopbaanonderbreking, met inkomensverlies tot gevolg.

Daarnaast werk ik in een knelpuntsector, de belastingadministratie. Mijn collega’s, die al met te weinig zijn, zullen mijn deeltijdse afwezigheid dus moeten opvangen, terwijl de werklast alleen maar toeneemt.

Op 20 april 2012 keurde het Vlaams Parlement een decreet goed over de organisatie van de kinderopvang van baby’s en peuters. Tegen 2016 moest er een aanbod zijn voor minstens de helft van de kinderen jonger dan 3 jaar, en vanaf 2020 voor alle gezinnen met een behoefte aan kinderopvang, binnen een afgesproken budgettair kader. De realiteit is echter dat Vlaanderen die doelstelling niet haalt. Bovendien is het probleem groter in Leuven dan elders door de socio-economische samenstelling van de bevolking, met veel hoogopgeleide tweeverdieners. Ook pendelaars die buiten Leuven wonen, maar in Leuven werken, maken gebruik van de kinderopvang in de stad. Leuven heeft daarom zelf extra plaatsen gecreëerd en gefinancierd, maar desondanks blijft het aanbod onvoldoende. Het is met andere woorden hoog tijd dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid opneemt en haar beloften waarmaakt.

Wout Frees, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234