Sanda Dia. Beeld RV
Sanda Dia.Beeld RV

Open Venster

‘We moeten ons wel zorgen maken als de Reuzegommers opklimmen in de maatschappij’

Redactie

Ik was erg geschokt toen ik het artikel over de dood van Sanda Dia in Humo 4171 las. Een jongeman met een donkere huidskleur uit een arbeidersgezin wordt doodgemarteld door andere studenten die zich ‘de elite’ wanen. In plaats van mee te werken met het gerecht proberen ze achteraf alle sporen uit te wissen. Dat is gelukkig niet gelukt.

Humo vraagt zich terecht af of we ons zorgen moeten maken als Reuzegommers opklimmen in de maatschappij. Professor Herman van Goethem denkt dat het wel zal meevallen en geeft het voorbeeld van massamoordenaars uit nazi-Duitsland, die later in het gewone leven stapten met ‘andere normen en waarden’. Ik geloof niet dat iemands ‘normen en waarden’ zo gemakkelijk veranderen. Wat Herman Van Goethem vergeet, is dat hij, een blanke man met een goede positie, nooit het doelwit van figuren als de Reuzegommers zal zijn. Die zullen er later wel beter in worden hun misdaden te verbergen. Tegenover mensen als Herman Van Goethem zullen ze wel aardig en charmant zijn en dan is men snel geneigd te denken: het zijn eigenlijk maar gewone mensen, die eens een jeugdzonde begaan hebben.

In de jaren 60 in Duitsland werd er een schandaal naar boven gespit door gedreven journalisten. Jongeren in een kwetsbare situatie werden mishandeld door figuren met een goede positie. Toen men nog wat dieper ging graven, bleken de daders in kwestie ook tijdens de Tweede Wereldoorlog misdaden gepleegd te hebben.

Ann Megens, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234