null Beeld rv
Beeld rv

Open Venster

‘We mogen gerust een voorbeeld nemen aan de Fransen, die vindingrijk zijn in hun taal’

Lezersbrief

Lezer De Meyere uit Gent hekelt in Humo 4207 het Engelse taalgebruik van Dirk Ramaekers, en terecht. Een Engels woord is praktisch als er geen equivalent in het Nederlands is, maar het loopt tegenwoordig echt de spuigaten uit. Mensen hebben het niet over 'sociale media’ maar over ‘social media’, in plaats van 'mentaliteit’ zeggen ze ‘mindset’, en een ‘werkgroep’ is nu een ‘taskforce’. Echt belachelijk!

In Antwerpen en in Gent gaat een restaurant niet weldra of binnenkort open, maar ‘soon’, en binnen wordt gevraagd te ‘wait to be seated’. We mogen gerust een voorbeeld nemen aan de Fransen, die uiterst vindingrijk zijn in het verzinnen van termen in hun taal. Carpooling is daar ‘co-voiturage’ (prachtig toch!), zij hebben geen computer maar een ‘ordinateur’ (door de jongeren ‘ordi’ genoemd), software is er ‘logiciel’, e-mail is ‘courriel’, zij downloaden niet maar zij ‘téléchargent’. Soms overdrijven ze misschien, maar het bewijst toch dat hun taal meer fantasie heeft dan het Vlaams.

Ouderen uit Antwerpen zullen zich misschien de acties herinneren van de leden van de fascistoïde bende TAK, die de ruiten van restaurants ingooiden wegens een naam die volgens hen te Frans klonk. Het gemeentebestuur reageerde toen door te verplichten een Nederlandstalige naam te verzinnen. Alzo knepen de uitbaters van ‘L’ombre de la cathédrale’ hun billen dicht en werd het ‘In de schaduw van de Kathedraal’ (inmiddels ter ziele gegaan).

Natuurlijk zijn er termen die iedereen normaal vindt en ook algemeen aanvaard worden zoals ‘last but not least’, ‘fair play’, ‘sorry’, ‘merci’, ‘knock-out’, enzovoort, maar er zijn grenzen. Sinds kort is in de EU het Engels eigenlijk de moedertaal van slechts een paar miljoen Ieren.

E. Claessen, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234