Site rondom het Remo-stort. Beeld Group Machiels
Site rondom het Remo-stort.Beeld Group Machiels

Open Venster

‘We willen een grondig onderzoek van het stort in Houthalen en de gezondheid van de omwonenden’

Lezersbrief

Ik wil graag reageren op het dossier Vervuild Vlaanderen in Humo 4228 en 4229. In Houthalen-Helchteren zorgt het Remo-stort voor ongerustheid bij omwonenden. In het verleden was er geregeld een ondraaglijke stankoverlast, vooral in de zomer. Er kwam dan ook veel protest. Nu is het stort gelukkig al een jaar dicht.

Minister Zuhal Demir weigerde een vergunning voor de uitbreiding van het stort. Het ligt namelijk op nog geen 300 meter van de woonzone. Veel buurtbewoners zijn ongerust over mogelijke gezondheidsrisico’s. Als je weet wat daar in de grond zit, is daar alle reden toe.

Zo werden in 1984 pitriet van Tessenderlo Chemie en vliegassen van kolencentrales gestort. Beide bevatten schadelijke stoffen. De eerste arsenicum, de tweede cadmium. Er zou vroeger ook verarmd uranium, chroom-4 en arsenicum van Shell Nederland gestort zijn, met goedkeuring van afgevaardigde Frieda Brepoels (N-VA) en minister Theo Kelchtermans (CD&V), zoals blijkt uit de notulen van de Vlaamse Raad, de voorloper van het Vlaams Parlement.

In een rapport van OVAM lezen we dat in 2017 16.000 ton asbest gestort werd, en 74.740 ton niet-recycleerbare residu’s. Een laboratoriumonderzoek dat een bewoner van de Lindemanwijk liet uitvoeren, wees uit dat er te veel mangaan in het grondwater zit. Het is zelfs ongeschikt om er de groentetuin mee te besproeien.

Daarom dringen we aan op een grootschalig gezondheidsonderzoek van de omwonenden, alsook staalnamen van de bodem en de luchtkwaliteit. Wij willen duidelijk weten wat de gezondheidsrisico’s zijn. Eigenaar Group Machiels draagt een zware verantwoordelijkheid.

Jef Lingier, Houthalen-Helchteren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234