null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘We worden aangesproken op onze burgerzin, maar waar is die van de politici?’

Beste politici, Ik heb het helemaal gehad met jullie. Ik weet het, het klinkt misschien respectloos, maar ik kan het niet mooier zeggen. Ik ben kwaad. En ik durf te beweren: met mij héél véél anderen. Ik ben nochtans altijd een fan geweest van ‘de politiek’.

Verkiezingen waren bij ons thuis hoogdagen. Een hele dag voor de televisie om er niets van te missen. En toen ik eindelijk zelf mocht stemmen, voelde ik een ongelooflijke verantwoordelijkheid en trots. Een dag waarop we zelf mee mochten bepalen welke mensen we vertrouwen gaven. Een heerlijk gevoel. Democratie. Het volk dat beslist. De laatste keer ging ik stemmen met mijn zoon van 1 jaar. Ik legde het hem toen uit, hoewel hij dat onmogelijk kon snappen. Maar ik was zo blij dat ik mocht gaan stemmen. Het was altijd iets magisch.

Maar de laatste maanden is mijn enthousiasme volledig weg. Ik hoor niets dan mislukkingen. Iedereen die aan zet is, slaagt er niet in om een regering op de been te brengen. En van onze tijdelijke regering word ik ook al helemaal niet wild. En dit in een tijd waar we net snakken naar echt leiderschap. Een tijd waarin een ware pandemie ons helemaal in de greep heeft. Ik word er kwaad van.

Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat dit een ongeziene crisis is. Maar als ik president Macron hoor zeggen: ‘Nous sommes en guerre’, hang ik aan zijn lippen. Als ik naar de persconferenties van onze regering kijk, word ik alleen maar kwaad en moedeloos. We worden met z’n allen aangesproken op onze verantwoordelijkheid en burgerzin. Maar waar is die van jullie?

Jullie, die al maanden de tijd hebben om een regering te vormen. Jullie, die na een Veiligheidsraad met strengere maatregelen er niet eens in slagen om die maatregelen duidelijk uit te leggen. Jullie, die er niet in slagen om ons nu te verenigen. Jullie, die zelfs nu politieke spelletjes boven het algemeen belang plaatsen. En dit in crisistijd. Ik krijg het niet gerijmd.

Als ik nu door jullie gebrek aan verantwoordelijkheid verplicht zal worden om opnieuw te gaan stemmen, zal het niet met dezelfde trots zijn. Integendeel zelfs. Ik zal het niet proberen uitleggen aan mijn zoon van intussen 2. Ik weet niet hoe ik daaraan moet beginnen. Ik heb altijd veel respect gehad voor politici, omdat ze een ‘hondenleven’ lijden. En hard werken. En volgens mij allemaal starten met het idee om onze wereld beter te maken. Maar ik krijg nu absoluut niet meer dat gevoel. En daarom heb ik het gehad met jullie.

R.V., Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234