null Beeld Shutterstock / Daniele Mezzadri
Beeld Shutterstock / Daniele Mezzadri

humoOpen Venster

‘We zijn onderworpen aan de dictatuur van een zogezegde vrije markt’

Lezersbrief

De prijzen voor energie blijven de pan uit swingen. Terwijl meer en meer mensen het water aan de lippen staat, maken de energiebedrijven en andere grote ondernemingen zoals de banken of AB InBev nooit geziene superwinsten. Al maanden wordt erover gesproken om die overwinsten extra te belasten, maar volgens de politici is dat niet zo eenvoudig en kan dat wettelijk niet zomaar. Dat toont weer eens aan dat de staat in de eerste plaats ten dienste staat van het kapitaal, want de belastingen voor de gewone, werkende mensen verhogen is voor de overheid nooit een probleem geweest.

De burger wordt gevraagd om energie te besparen. Terecht, want dat is ook goed voor het klimaat. Maar onze kapitalistische consumptiemaatschappij van steeds meer en meer, met de massale aankoop van elektronische spullen die energie vreten, leidt tot een steeds groter verbruik van energie.

Een ander voorstel is om de gasprijzen te bevriezen, maar dat is volgens veel politici ook niet zo simpel. We zijn immers onderworpen aan de wetten van de markt, en als de Europese Unie zou ingrijpen door een maximumprijs op te leggen, zouden de gasbedrijven hun gas kunnen verkopen aan landen die een hogere marktprijs betalen. Maar net als de gestegen voedselprijzen zijn de hoge energieprijzen niet alleen een gevolg van de oorlog in Oekraïne, ze zijn vooral een gevolg van speculatie en de winsthonger van de energiebedrijven.

Het wordt hoogste tijd dat de hele energiesector, die zo belangrijk is voor een gezonde economie en de levensstandaard van de mensen, weer in overheidshanden komt en onttrokken wordt aan grillen van de kapitalistische markt. David Van Reybrouck heeft volkomen gelijk wanneer hij in Humo 4279 beweert dat we ons systeem fundamenteel moeten herdenken.

Voor alle duidelijkheid : dit is geen pleidooi voor een staatseconomie zoals in het vroegere Oostblok. Laat mijn bakker maar op de vrije markt met andere bakkers concurreren om de gunst van de klant. Maar terwijl de mensen in het vroegere Oostblok onderworpen waren aan een partijdictatuur, bewijst de energiecrisis steeds duidelijker dat wij hier onderworpen zijn aan de dictatuur van een zogezegde vrije markt die volledig gecontroleerd en gemanipuleerd wordt door de grote bedrijven en speculanten.

Roger Liekens, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234