heleen debruyne teaserBeeld Humo

columnHeleen Debruyne

'We zullen pas gelijk zijn als vrouwen genoeg macht en ruimte krijgen om zich even onaangenaam te gedragen als mannen’

'Wat is er nodig om gelijk te worden?' vraagt mijn lief. Hij staat op een hoge ladder een muur te witten, ik lig in een gebloemde kamerjas op de bank te lezen over het proces tegen Harvey Weinstein. De radio speelt, 'La Traviata'. 'Huh?' vraag ik. 'Ik word helemaal gek van de stereotypen in die opera. De lieflijke en hulpbehoevend klinkende aria's van vrouwen, de mannen met hun diepe, daadkrachtige stemmen. Wanneer gaan we dat te belachelijk vinden om nog aan te kunnen horen?'

Ik moet denken aan Obama, die zich onlangs liet ontvallen dat de wereld een betere plek zou zijn als vrouwen de plak zouden zwaaien. De man is vast nog steeds erg verliefd op zijn vrouw, het internet staat vol foto's waarop hij Michelle bewonderend aankijkt. Hij stelt zich voor dat ze een bekwame, rechtvaardige, kalme leider zou zijn. Schattig, maar geen excuus om onzin te verkopen. Je hoort het goedbedoelende mannen wel vaker zeggen, dat wij, vrouwen, moreel superieure wezens zijn. Ook vrouwen die te veel zweverige cursussen 'vind je vrouwelijke kracht' volgden, durven dat te verkondigen. Het idee dat vrouwen zachtaardiger zijn dan mannen, is een als compliment verhulde dwaling. Het bewijst net dat we nog niet gelijk zijn.

Ik moet ook denken aan de mannen die 'seksueel geweld uiteraard verwerpelijk' vinden, maar ontdaan pruttelen dat 'MeToo toch ook geen wraakoperatie mag worden'. Het allergrootste deel van de aanklachten van seksueel misbruik is terecht en nodig, maar inderdaad, heel soms lijken er toch onfrisse motieven te spelen. Vinden sommige vrouwen op de sociale media het net iets te lekker dat weer een mannetje ten val wordt gebracht. Zeker, wrok is een nare raadgever. Maar de pruttelaars lijken verrast dat ook vrouwen zich soms laten leiden door wraak en leedvermaak. Alsof ze van het vrouwelijke geslacht beter hadden verwacht.

'De slinger zal misschien moeten doorslaan voor we echt gelijk kunnen worden.' De opera verleidt me tot dramatische uitspraken. 'Hoe bedoel je?' vraagt mijn lief, hij stopt even met schilderen.

'Het zal voor mannen even onaangenaam moeten worden als het lang voor vrouwen was. Vrees ik. In zedenzaken zelden eerlijk gehoord worden. Door vrouwelijke kaderleden uitgelachen worden op de werkvloer. Dat soort dingen. En daar zijn we nog niet.'

Ik stel me een wereld voor waarin mannen even vaak de kinderen alleen opvoeden, wiebelend op de armoedegrens. Waarin ze tijdens sollicitaties gepasseerd worden door minder bekwame vrouwen. Nagefloten worden op straat en ongevraagd in de ballen getast door vrouwelijke urologen. De omstandigheden maken vrouwen vaak tot slachtoffer. Waarom zouden zij in andere omstandigheden niet even vaak dader zijn? Misschien verzinnen ze in die alternatieve wereld zelfs heel nieuwe maar even onprettige manieren om hun overmacht te laten gelden.

'We zullen pas gelijk zijn als vrouwen genoeg macht en ruimte krijgen om zich even onaangenaam te gedragen als mannen,' besluit ik.

'Dat is een nare gedachte,' zegt hij. 'Ssht,' zeg ik. De prostituee Violetta is aan het sterven. Zo gaat dat in de opera met gevallen vrouwen. 'Dit is een mooie aria.'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234