Johan Vande Lanotte Beeld Geert Van de Velde
Johan Vande LanotteBeeld Geert Van de Velde

humoOpen Venster

‘Weet u écht niet, meneer Vande Lanotte, dat taallessen al jaren verplicht zijn in Vlaanderen?’

Lezersbrief

In Humo 4280 zegt minister van staat Johan Vande Lanotte (Vooruit): ‘Als burgemeester heb ik de verschillende gemeenschappen in Oostende uitgenodigd: als ze met tien kwamen, was er maar één met wie ik kon communiceren. In Nederland moeten ze verplichte taallessen volgen en een centraal examen afleggen, waarvan de resultaten worden gepubliceerd. Hier roept de N-VA dat nieuwkomers Nederlands moeten leren, maar ze organiseren die lessen niet fatsoenlijk.’

Als medewerker van Ligo, de federatie van 13 centra voor basiseducatie in Vlaanderen en Brussel, raakte die uitspraak me. Weet u écht niet, meneer Vande Lanotte, dat taallessen al jaren verplicht zijn in Vlaanderen? Ze worden bovendien geïnspecteerd door de Vlaamse overheid, en daaruit blijkt dat ze kwalitatief van een hoog niveau zijn.

U haalt de Nederlandse standaardtest bovendien aan als een good practice. Ik ben niet principieel tegen gestandaardiseerde tests, maar ik zie niet in hoe ze het probleem kunnen oplossen dat u aankaart. Het doel is inburgering, niet slagen voor een test. Iemand kan een perfecte test afleggen en in de praktijk totaal niet participeren aan de maatschappij - en vice versa.

Laten we de inspanning die iemand doet om een taal te leren en te participeren aan onze samenleving als enige parameter gebruiken om een inburgeringsattest te behalen. In plaats van onze cursisten voor te bereiden op een standaardexamen, kunnen we hen beter meenemen naar uw gemeentehuis om daar hun Nederlands in de praktijk te oefenen. Zo krijgen ze de taal pas echt onder de knie. Of geef hun Nederlandse les in de school van hun kinderen, zodat ze de leerkrachten en directie leren kennen en ze ook met hen in gesprek durven te gaan over hun kind. Dáár ligt voor mij en voor Ligo de essentie.

Ik vind het fijn om na te denken over hoe we het onderwijs kunnen verbeteren. Maar dan wel graag op basis van juiste feiten en met kennis van zaken.

Wilbert van Cromvoirt, Antwerpen

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234