null Beeld Shutterstock / Sinisha Karich
Beeld Shutterstock / Sinisha Karich

Open Venster

‘Werkloosheid en intrafamiliaal geweld gaan vaak hand in hand’

Lezersbrief

Toegegeven, als politieman zie ik niet de fraaiste kant van de maatschappij. Maar toen ik in Humo 4258 in de reportage ‘De grote uittocht’ las dat de economie hard aantrekt en dat er op elk niveau nood is aan goede werkkrachten, schrok ik toch. Ik zie ze namelijk elke dag, die potentiële werkkrachten, maar dan in de verhoorkamer.

Laatst had ik een geval van een werkloze man die hardnekkig zijn vrouw stalkte. Hij stak tonnen energie en tijd in het schaduwen van zijn ex. Toen we hem vroegen of hij niets nuttigers te doen had, kregen we te horen dat hij ‘voltijds invalide’ was.

Begrijp me niet verkeerd: Het is verschrikkelijk dat er mensen uit het circuit verdwijnen door medische ongeschiktheid of een verslaving. Ik heb eens een GHB-gebruiker verhoord die zelfs niet meer deftig kon praten, laat staan dat hij op gesprek kon gaan bij een werkgever. Zulke mensen moeten geholpen worden.

Maar bij vele van mijn ‘klanten’ is het me toch een raadsel waaraan ze de term ‘invalide’ te danken hebben. De ‘rolstoelpatiënt’ die zonder moeite iemand het ziekenhuis in sloeg: dat was niet vanuit zijn rolstoel, die stond op dat moment netjes aan de kant.

Ik zeg niet dat dé droomjob voor iedereen is weggelegd, en dat arbeid goed betaald wordt in België. De begeleidsters in het rusthuis die mijn moeder op de wc zetten, zouden 3.000 euro netto per maand moeten verdienen. Volgens mijn vakbond verdien ik sinds de politiehervorming 25 procent te weinig. Maar volgens mij bewijst men mensen geen dienst door ze uitkering na uitkering te geven en ze verder over te laten aan de Grote Leegte.

Toen ik enkele weken geleden een ‘invalide’ man had verhoord die zijn vrouw de hele nacht had mishandeld, zei ik tegen de pro-Deoadvocaat dat werkloosheid en intrafamiliaal geweld vaak hand in hand gaan. Hij knikte, waarop dat knikje werd vergoed door de belastingbetaler.

Stefano Rizzo, Brasschaat.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234