null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Werknemers moeten niet telewerken als de continuïteit niet gegarandeerd is, maar wat met het onderwijs?’

Lezersbrief

Voor het derde jaar op rij zit mijn inmiddels 16-jarige zoon voor de rest van het jaar aan zijn computerscherm gekluisterd, nadat de school overging tot sluiting. Te veel leerkrachten zijn ziek, of moeten in quarantaine. Ik heb daar toch ernstige vragen bij, vooral nadat minister De Sutter de maandelijkse steun aan de ambtenaren heeft opgetrokken van 20 naar 50 euro voor diegenen die vier dagen per maand thuiswerken.

Is dat nu om te lachen? Wij krijgen een eenmalige korting van 30 euro op onze jaarlijkse energiefactuur, moeten we daarmee onze extra kosten betalen, die gepaard gaan met dat thuisonderwijs? De verwarming die nu de hele dag draait? De internetkosten, de elektriciteitskosten, ga zo maar door? Wij als ouders telewerken namelijk niet, dus het extra verbruik is nu enkel te wijten aan de kinderen. Misschien kan er ook nog wat belastinggeld gebruikt worden voor een overheidscampagne: hoe energie besparen bij thuisonderwijs (of telewerk) – met waardevolle tips als: draag een dikkere trui en warme sokken, drink warme drankjes, denk aan je grootouders, die de oorlog hebben meegemaakt?

Bovendien zijn alweer de ouders verantwoordelijk voor het motiveren van hun kinderen, ervoor te zorgen dat ze iedere ochtend enthousiast thuisonderwijs krijgen, of beter, ondergaan. Die lessen verlopen zelden vlot, veel internetverbindingen haperen waardoor de lessen stokken, soms gaan ze gewoon niet door wegens te slecht internet bij de leerkracht, enzovoort. Dan spreken we nog niet over de leerlingen die in moeilijke thuissituaties zitten.

Ik begrijp dat er maatregelen genomen moeten worden om de pandemie in te dijken, maar moet dat nu alweer ten koste van onze kinderen? Bedrijven moeten verplicht overschakelen op telewerk, tenzij de continuïteit niet kan worden gegarandeerd, maar wat met de continuïteit van het onderwijs?

A. Pauwels, Aalter.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234