Beeld VTM NIEUWS

Open Venster

‘Wie besmet is, is daarom nog niet ziek’

Ik begin me toch wat zorgen te maken over de manier waarop de media berichten over de coronacrisis. De gegeven informatie is soms misleidend en creëert zo onnodige angstgevoelens. De focus ligt nu volledig op het aantal besmettingen. Veel mensen gaan er wellicht van uit dat ‘besmetting’ gelijkstaat aan ‘zieke persoon’, maar in deze fase van de epidemie (in Europa) is dat niet noodzakelijk het geval. 

Momenteel gebeuren de PCR-testen (die overigens niet zo heel betrouwbaar zijn) niet langer uitsluitend op mensen die zich ziek voelen en symptomen ervaren, maar ook (en misschien vooral?) op gezonde, asymptomatische personen, die een verplichte test moeten ondergaan voor een ingreep in het ziekenhuis, omdat ze op reis vertrekken of terugkomen, op vraag van de werkgever of in het kader van de contact tracing. 

De vraag is dus of deze positieve testresultaten bij gezonde mensen eigenlijk nog relevantie hebben. Professor Giuseppe Remuzzi, directeur van het Mario Negri Instituut voor Farmacologisch Onderzoek in Italië, zegt stellig van niet. Om het virus te kunnen detecteren via de PCR-test, moet het genetisch materiaal van het virus vermenigvuldigd worden. Tegenwoordig is er nog maar zo weinig virus bij mensen aanwezig, dat men het materiaal veel sterker moet vermenigvuldigen dan bij het begin van de epidemie, om de positieve gevallen nog te kunnen detecteren. 

Uit onderzoek van de professor blijkt dat de virale lading inmiddels zo laag is geworden, dat de positieve gevallen er vaak niet meer ziek van worden en ook anderen moeilijker ziek kunnen maken. Ook andere experts, zoals prof. Yoram Lass, voormalig directeur-generaal van het Israëlisch gezondheidsministerie, en de bioloog Beda Stadler, voormalig directeur van het Instituut voor Immunologie in Bern, beamen dat en stellen dat de epidemie in Europa voorbij is, zeker tot de volgende winter.

Dat ze gelijk hebben, blijkt hoe dan ook uit het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens door Covid-19, dat nu al vele weken geheel verwaarloosbaar is geworden in Europa en andere werelddelen waar het griepseizoen intussen voorbij is. Op 14 juli 2020 viel er voor het eerst geen enkele Covid-dode meer in België in 24 uur tijd, maar geen enkele krant die daar iets over zegt, want het past niet in het angstdiscours.

Het is dus bedenkelijk dat men angst blijft zaaien met sensationele berichten over besmettingen, zonder het op een correcte manier te duiden of ook eens de experts aan het woord te laten die aangeven dat we ons hier op dit moment eigenlijk weinig zorgen over hoeven te maken.

Het lijkt er zeer sterk op dat SARS-CoV-2 een seizoensvirus is of zal worden, net zoals de griep en andere corona-verkoudheidsvirussen, maar dat lijkt men nu te willen verdoezelen.

Thomas VermanderAntwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234