null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘Wie een digitale teller laat plaatsen, loopt voor de tweede keer in de val’

In 2020 is er een recordaantal zonnepanelen op de Vlaamse daken geplaatst. Die mensen waren niet goed geïnformeerd, anders zouden ze geweten hebben dat de VREG al geruime tijd een rechtszaak had aangespannen tegen de terugdraaiende teller. Die terugdraaiende teller was juist de reden waarom mensen hun zonnepanelen per se nog in 2020 geplaatst wilden zien. Dat de VREG die door henzelf ingeleide schijnvertoning zou winnen, stond in de sterren geschreven. Een precedent zagen we al met de rechtszaak over het prosumententarief.

De zeer kleine eenmalige compensatie voor de eigenaars van zonnepanelen, die de Vlaamse regering nu overhaast heeft aangekondigd omdat de terugdraaiende teller wordt afgeschaft, is gelinkt aan de voorwaarde dat men een digitale teller heeft. Gevolg is dat vele mensen nu vervroegd een digitale teller zullen laten plaatsen en daarmee lopen ze voor de tweede keer in de val.

Waar gaat het over? De Vlaamse netkosten op de elektriciteitsfactuur zullen vanaf 1 januari 2022 anders berekend worden bij mensen met een digitale teller. Het referentiebedrag vervangt de distributiekosten en is gebaseerd op een gemiddeld piekverbruik van 3,15 kilowatt, aldus de VREG. Het totale aantal verbruikte kilowatturen (kWh) zal niet langer bepalend zijn, wel het piekvermogen (kW) dat van het net gevraagd wordt. Hoe wordt dat piekverbruik gemeten? Iedere maand telt het kwartier met het hoogste verbruik, zoals geregistreerd door de digitale teller. In een maand heb je 2.920 kwartier. Als je één kwartier meer stroom afneemt dan 3,15kWh, zul je dus meer betalen dan vroeger.

In de media lees je dat wie vanaf 2022 in Vlaanderen tegelijk zijn elektrische wagen oplaadt, de jacuzzi aanzet en de wasmachine laat draaien, een hogere elektriciteitsfactuur zal krijgen. Of wie tegelijk de elektrische oven, de waterkoker, het strijkijzer en de vaatwasmachine inschakelt. Wie een beetje basiskennis van elektriciteit bezit, weet dat je geen resem toestellen moet aanzetten om meer dan 3,15 kWh te verbruiken. Een standaard inductiekookplaat heeft al een vermogen van 7,4kW op de hoogste stand, de grotere versies 9kW en 12kW! Er staan altijd toestellen te draaien zoals een koelkast, een diepvriezer en balansventilatie. Dan zal een douche nemen terwijl de elektrische verwarming aanstaat in je badkamer, al een piek veroorzaken als je warm water via een boiler met elektrische weerstand produceert.

Nog straffer is dat de door ons geproduceerde elektriciteit die we op het net zetten, vergoed zal worden tegen een zevende van de prijs die we zelf moeten betalen voor de elektriciteit die we van het net halen. Dat is totaal onaanvaardbaar. Bij afname betaal je 26 cent per KWh (inclusief distributiekosten) en bij injectie krijg je hoogstens 4 cent per KWh. Wie gaat met het verschil lopen? Die 4 cent is geen eerlijke marktprijs en diezelfde elektriciteit wordt aan onze buren verkocht voor het zevenvoudige bedrag. Netto kost het dus geld om je zelf geproduceerde elektriciteit op het net te zetten doordat men vanaf 2022 een capaciteitstarief zal aanrekenen op de door ons geproduceerde elektriciteit, en dat ligt toevallig veel hoger dan die schamele 4 cent per KWh.

In de huidige nulenergiewoningen is het elektriciteitsverbruik op jaarbasis nul, de CO2-uitstoot is nul, maar de factuur zal wel drie nullen tellen vanaf 2022. Een schande. Met het capaciteitstarief zullen de eigenaars van nulergiewoningen inderdaad drie keer extra mogen betalen. Een eerste keer via een torenhoog capaciteitstarief, een tweede keer voor de afname van elektriciteit in de winter omdat de terugdraaiende teller afgeschaft zal zijn, en een derde keer omdat men zo goed als niets krijgt voor de zelf gemaakte elektriciteit in de zomer, terwijl dat vroeger eigenlijk evenveel opleverde als de aangekochte elektriciteit. Wat een beleid, wat een inzicht!

Koen Van Crombruggen, Oostakker.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234