Marieke Lucas Rijneveld. Beeld BELGAIMAGE
Marieke Lucas Rijneveld.Beeld BELGAIMAGE

Open Venster

‘Wie is er op het onzalige idee gekomen om Marieke Lucas Rijneveld ‘hen’ te noemen?’

Lezersbrief

Wie is er op het onzalige idee gekomen om mensen als Marieke Lucas Rijneveld aan te duiden als ‘hen’ in plaats van ‘haar’ of ‘hem’? Blijkbaar heeft men in het in het Nederlands nog altijd geen fatsoenlijk voornaamwoord gevonden voor non-binaire mensen. Mij komt het toch als oneerbiedig over om de term ‘hen’ te gebruiken. Dat woord zou volgens mij eerder van toepassing zijn op mensen die aan schizofrenie lijden, of met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Ik denk niet dat er stemmen razen door het hoofd van Marieke Lucas die haar/hem telkens van persoonlijkheid doen veranderen. Ik ben niet lang genoeg naar school geweest om voor iemand als Marieke Lucas een gepaste Nederlandse benaming te vinden, maar misschien is het voornaamwoord ‘zij’ nog het meest geschikt. En dat vindt Marieke Lucas zelf ook.

En wie komt er op het onzalige idee dat iemand als Marieke Lucas niet geschikt zou zijn om de gedichtenbundel van de kleurlinge Amanda Gorman te vertalen van het Engels naar het Nederlands? Beiden zijn jong, gekwetst en weten wat het is om gediscrimineerd te worden door het anders-zijn, en maakt het geen fuck uit of u nu wit, zwart, bruin of vaalgroen bent. Ik zou het niet racistisch noemen, zoals N-VA-politica Assita Kanko zo ongenuanceerd doet, maar eerder een misplaatste vorm van identiteitsgevoel.

A propos, wat een ongrijpbaar, fragiel, teer en mooi wezen is Marieke Lucas Rijneveld wel niet. Ik zou er verdorie zelf nog wel non-binair voor worden, zodat ik misschien wel voor een ‘hen’ kan versleten worden.

Guy Bervoets, Koersel.

Is het terecht dat Rijneveld zich heeft teruggetrokken als de vertaler van de gedichten van Amanda Gorman? Is het goed dat deze discussie wordt gevoerd? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234