Beeld BELGA

Open Venster

‘Wie klaagt over de coronamaatregelen, heeft niet het minste respect voor het zorgpersoneel’

In niet-coronatijden deed ik met succes in twee levensbedreigende gevallen een dringend beroep op een Aalsters ziekenhuis: enkele jaren terug had mijn schoonmoeder hoge bloeddruk en daarna zwaar gecompliceerd hartinfarct, met nierproblemen en vochtophoping. Langer geleden had mijn schoonvader met een aneurysma (ader die scheurt). 

Op het toppunt van de tweede coronagolf in de nacht van 14 november (de ziekenhuizen lagen dus overvol) belde ik rechtstreeks datzelfde ziekenhuis voor het klassieke symptoom: de aanhoudende uitstralende pijn achter het borstbeen, ook in rust, bij mijn echtgenote: een hartinfarct. Elke minuut telt in die gevallen. Een opgetrommelde cardioloog bracht  op zondagmiddag stents in de kransslagader in bij mijn echtgenote. Ik ben het ziekenhuis dus dankbaar, niet alleen voor de vorige (levensreddende) behandelingen, maar vooral voor de kritieke ingreep in volle coronacrisis, waarbij de ziekenhuizen in dit land een ongezien record aan coronapatiënten dienden te verwerken: 6.762 op zaterdag. Ik heb respect voor het zorgpersoneel. De herinnering aan die gebeurtenissen blijven je voor altijd bij. Ik wens tot slot te beklemtonen dat beide Aalsterse ziekenhuizen beslist evenwaardig zijn.

De meeste mensen die klagen over de coronamaatregelen, hebben niet het minste respect voor het zorgpersoneel, hebben nooit levensbedreigende situaties gezien of zijn nooit op een intensive care-unit geweest, laat staan een specifieke intensive care-unit voor coronapatiënten die er vechten voor hun leven. Ze weten niet waarover het gaat, vooral negeren ze de werkelijkheid en hebben geen oog voor de ingrijpende gevolgen de komende jaren. Daarbij heeft de coronacrisis veel sluimerende of reeds aanwezige problemen aan de oppervlakte gebracht of verergerd: bijvoorbeeld psychische problemen bij een deel van onze jeugd.

Op enkele uitzonderingen na heb ik geen enkel respect meer voor de meeste van onze politici. Zij ondergraven vaak het al wankele draagvlak voor coronamaatregelen bij de bevolking door te laat maatregelen te nemen, hun voortijdige vragen voor versoepelingen en hun juridisch gehakketak en zwaaien met de grondwet over vrijheidsbeperkingen. Daarbij laten ze zelf al negen maanden na de nuttige wetgevende initiatieven te laten finaliseren: de goedkeuring van een wetsvoorstel voor een noodwet die onder andere het tijdelijk karakter van de vrijheidsbeperkende maatregelen op een voldoende hoog wetgevend niveau verankert. Dat mocht ook een oppositiepartij niet beletten daar de hele tijd voor te ijveren.

M.D., Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234