Beeld EPA

Open Venster

‘Wie naar een rode zone reist en terugkeert, wordt gratis getest, ook al heeft hij een overtreding begaan’

Ik denk dat ik er nog redelijk in slaag om begrip voor de maatregelen op te brengen en ze te volgen. We zijn met onze mobilhome door Frankrijk getrokken met twee personen, we hebben dagelijks de departementen gecheckt, alleen de groene bezocht en 48 uur voor de terugkeer braaf ons formulier ingevuld. 

Wie uit een groene zone terugkeert, moet geen testen of quarantaine ondergaan. Wie uit een oranje zone terugkeert, wordt aangeraden om zich te laten testen en vrijwillig in quarantaine te gaan. Zoals ik het had begrepen, is het verboden om naar een rode zone af te reizen. Wie zich laat verrassen in een zone die tijdens zijn verblijf rood wordt, moet zich bij terugkeer laten testen en verplicht veertien dagen in quarantaine. En wie zich laat verrassen, kan daar niet aan doen. Wie bewust naar een rode zone vertrekt,  zoals naar een vast verblijf in Spanje, kan daar wél aan doen. 

Nu krijgen de overtreders, eigenaars van een flat aan de costa’s, een geschenk van de ziekenfondsen. Wie uit een rode zone terugkeert via Zaventem, krijgt een gratis test! Terwijl die mensen net in overtreding zijn en op vakantie gingen in een verboden zone. Zij wisten dat, maar ‘vonden dat niet zo erg’, of toch degenen die aan het woord kwamen in het Journaal.

Wie echter wel voorzichtig was en uit een oranje of groene zone terugkeert, en zich vrijwillig wil laten testen, betaalt 67 euro. Zijn de eigenaars van die flats extra beschermd tegenover de occasionele bezoekers en wie beschermt ze dan? Ik weet het, naïef. Vragen zonder antwoord, zoals altijd. Dank alvast voor wie het toch wil proberen, heren en dames politici of zelfs verantwoordelijken van ziekenfondsen.

Ulf Verbeelen, Schoten.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234