Open Venster

‘Wij hebben geen nood aan een telefonische dr. Google’

Redactie

Na de noodnummers 100, 101, 112, 1722 komt er nu 1733 bij. Typisch Belgische koterij. En wie gaat 1733 bemannen? Een supergenie dat iemand met vage maar niet te verwaarlozen klachten feilloos raad kan geven? 1) Even diep ademhalen en afwachten, alles komt in goed. 2) Maak toch maar een afspraak met de huisarts en wacht daar niet te lang mee. 3) Ik ga eens kijken waar het dichtstbijzijnde AED-toestel in uw buurt staat. 4) Ik stuur voor alle zekerheid een ziekenwagen. 5) Er vertrekt nu een mobiele urgentiegroep en een ziekenwagen.

Op basis van welke criteria gaat dat supergenie raad geven? De aard van de klachten, de medicatie, de familiale antecedenten, de leeftijd? Elke arts wil patiënten met klachten die hem bellen, ook zien, en het liefst zo snel mogelijk, want visueel contact én onderzoek zijn essentieel. Dus: weg met die rommel. Wij hebben geen nood aan een telefonische dr. Google. Zorg voor bemande huisartsenwachtposten, het liefst als annex aan een dienst spoedgevallen, en maak daar geen koterij van.

En nog iets: als het supergenie de bal misslaat en de patiënt het loodje legt, kan de familie dan schadevergoeding eisen wegens een verkeerde beslissing? Of is het onwettige uitoefening van de geneeskunde?

Jos Vlasman, Mortsel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234