null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘Wij vragen geen compensatie, wel een billijke vergoeding voor de stroom die wij op het net plaatsen’

Lezersbrief

Het Hof heeft de beslissing van het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering over de terugdraaiende teller vernietigd omdat bij toepassing van dat compensatiemechanisme de exclusieve bevoegdheid van de federale overheid, van de CREG en van de VREG in bepaalde domeinen met de voeten wordt getreden.

Dat compensatiemechanisme houdt in dat een gedeeltelijke vrijstelling wordt verleend van de transmissietarieven, wat een exclusieve federale bevoegdheid is. De Vlaamse overheid is enkel bevoegd voor de distributietarieven. Het houdt tevens de gedeeltelijke vrijstelling in van de federale bijdrage en de BTW, wat ook exclusieve federale bevoegdheden zijn.

Het mechanisme van de terugdraaiende analoge of digitale teller zou dus nog steeds kunnen gelden voor zover de bevoegde overheden de vereiste beslissingen nemen. Dit pad wordt door de Vlaamse regering verlaten om een einde te stellen aan de zogezegde overcompensatie, alhoewel het eerst toch de bedoeling was om dit systeem nog 15 jaar te handhaven, wat trouwens maar normaal zou zijn aangezien dit mechanisme nog steeds geldt in Wallonië, dat toch ook nog deel uitmaakt van dit land.

Men kan dit systeem uiteraard vervangen door de kWh die door de bezitters van zonnepanelen op het net worden geïnjecteerd te vergoeden. Maar dan moet het gaan om redelijke vergoeding en niet om het belachelijk laag bedrag dat door de bevoegde minister wordt naar voren gebracht. Aangezien de voorgestelde vergoeding voor deze injectie uitermate laag is t.o.v. de prijs die de consumenten moeten betalen voor de elektriciteit die zij van het net afnemen, kan men spreken van een verrijking zonder oorzaak. Wanneer iemand zijn patrimoniale toestand verbetert zonder voldoende reden ten nadele van iemand anders, is het gegrond zijn verrijking te vergoeden.

In Frankrijk, waar eveneens digitale tellers werden geplaatst, past men het systeem toe dat wat de bezitters van zonnepanelen op het net injecteren door EDF vergoed wordt aan een prijs die significant hoger is dan de prijs die de afnemer betaalt aan de leverancier. Dus het omgekeerde van wat men in Vlaanderen wil doen. Daar heeft men begrepen in welke mate de zonnepanelen kunnen bijdragen tot het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Vlaanderen daarentegen neemt iedere incentive weg zowel bij de bestaande bezitters van zonnepanelen, die om begrijpelijke redenen meer en meer hun panelen willen afschakelen, als bij eventuele toekomstige investeerders.

De investering in zonnepanelen vergelijken met het isoleren van daken en muren of andere klimaatvriendelijke investeringen is appelen met peren vergelijken. Bij deze laatste soort investeringen is geen derde gemoeid. Bij zonnepanelen daarentegen wordt op het net, dat niet toebehoort aan de bezitter van zonnepanelen, elektriciteit geïnjecteerd waarvoor toch een billijke vergoeding dient betaald te worden. Bezitters van zonnepanelen zijn geen liefdadigheidsinstellingen.

Persoonlijk heb ik voor het plaatsen en in dienst stellen van mijn zonnepanelen in 2015 geen enkele subsidie gehad en beklaag me daar niet over. Maar ik wens wel een behoorlijke vergoeding te bekomen voor wat ik injecteer op het net aangezien ik een meer dan behoorlijke vergoeding moet betalen voor de elektriciteit die ik van dit net afneem. Voor wat hoort wat. Aangezien omvormers slechts een tijdelijke levensduur hebben, moet ik die dan op mijn kosten vervangen zonder ook hiervoor enige vergoeding te krijgen, terwijl ik omzeggens gratis elektriciteit moet produceren volgens het Vlaamse voorstel? De hevige reactie van de zonnepaneelbezitters tegen de voorgestelde compensatie is dan ook meer dan gerechtvaardigd.

Wij vragen geen compensaties doch enkel een behoorlijke en billijke vergoeding voor de injectie op het net, zoals dit in andere Europese landen gebeurt.

Lieve Louette, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234