null Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken
Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Open Venster

‘Wij vragen niet om meer loon of om minder te mogen werken. We willen ons alleen geapprecieerd voelen’

Lezersbrief

Als ondersteuner in het onderwijs begeleid ik kinderen met een verstandelijke beperking die een inclusietraject proberen waar te maken. Al jaren moet ik opboksen tegen de vooroordelen over het onderwijs: veel vakantie, woensdagmiddag thuis, werken van halfnegen tot vier, en vorige week maakte de Vlaamse minister-president dan weer gewag van ‘weinig pedagogische impact’. Zelfs mijn man laat zich weleens iets in die zin ontvallen. Mijn kinderen van 12 en 14 jaar lijken het maatschappelijke idee al mee te krijgen dat er in het onderwijs toch niet zo hard gewerkt wordt.

Onderwijs bereidt de maatschappij van de toekomst voor. Daar geloof ik in, daar werk ik elke dag aan mee. En wat word ik daar gelukkig van! Ik lijk maar één doel te hebben: dat kleine beetje verschil maken. Elke dag zie ik leraars het beste van zichzelf geven (en geloof me, er zijn ook rotte appels in het onderwijs, maar dat is in het bedrijfsleven niet anders). Met vuur en passie goochelen ze met cijfers, breuken, verf, woorden, zinnen én verhaaltjes, terwijl ze rekening houden met het werk- en leertempo van elk kind. Mijn schoonvader, bijvoorbeeld, is één jaar van zijn pensioen verwijderd en werkt nog elk weekend vele uren voor zijn leerlingen. Juf Laurence probeert mijn leerling met het downsyndroom te betrekken in elke les en bouwt mee aan inclusie. Juf Annabel heeft een klas vol anderstalige kleuters en probeert door voor te lezen elke dag hun taal uit te breiden. Juf Ann heeft, in een klas met 25 kleuters, een kind met down, eentje met selectief mutisme, eentje met hoogbegaafdheid en neemt de tijd om haar appreciatie uit te spreken voor wie ze alle 25 zijn en wat ze doen.

Wij vragen geen laptops, we vragen niet om meer loon of om minder te mogen werken. We willen ons alleen geapprecieerd en begrepen voelen. Onderwijs is zo mooi - alleen moet de maatschappij het nog zien.

Leen Van Landuyt, Zomergem

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234