null Beeld

columnTom Lanoye

‘Willem-Alexander had met zijn stomme kop moeten beseffen dat zo’n snoepreisje een mep in het gezicht is voor het volk’

Tom Lanoye

Het rommelt in vele Europese vorstendommen. Om zijn kroon te redden van een nieuwe Spaanse Furie, diende Felipe VI zelfs zijn eigen vader en voorganger te royeren. Juan Carlos I was in opspraak geraakt door buitenechtelijke vrijages, rampzalige jachtpartijen en affaires met smeergeld en zwarte rekeningen van Panama tot Zwitserland. Een beetje zoals wijlen onze Paul Vanden Boeynants, maar dan met een kroon op zijn kanis. Beducht voor een proces nam Juan Carlos uiteindelijk de benen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Daar vormen steekpenningen de nationale munteenheid en koestert men nog geruststellend solide opvattingen over de onaantastbaarheid van koninklijke families. Je moet echter wel een oliestaat zijn om de toelages te kunnen betalen van de honderden emirs, prinsen, prinsessen plus hun aanhang.

Dan zijn Nederland en België toch beter af met hún respectieve koninklijke huizen, hoe vruchtbaar hun laatste generaties ook mogen zijn, zowel binnen als buiten het huwelijk. In ons aller België bijvoorbeeld was de vader en voorganger van koning Filip eveneens in opspraak geraakt. Albert II reed ooit een scheve schaats waaraan een dochter is ontsproten. Het meiske groeide uit tot beeldend kunstenares van betwistbare kwaliteit, maar ook tot een efficiënt verzwerende doorn in de zij van haar verwekker. Na veel processen en één bloedproef wist ze hem tot erkenning van zijn vaderschap te dwingen. Een mens vraagt zich weleens af: hoe zouden de middeleeuwen eruit hebben gezien indien DNA-tests toen al hadden bestaan? Hoeveel oorlogen waren vermeden of juist losgebroken, gezien de inteelt en gearrangeerde huwelijken die ook toen al het compost vormden van de ware aristocratie?

Filip nodigde kort na het verdict zijn nieuwe halfzus uit voor een discreet gesprek 'van mens tot mens'. Dat was, volgens onze vaderlandse pers, een geste die warm afstak bij de jarenlange barse afwijzing van hun beider vader. Maar behalve als mooi gebaar werd de demarche vooral gezien als een strategische meesterzet die het Belgische koningshuis zijn verloren aanzien deed herwinnen. En dat aanzien wás al flink opgevijzeld door de rol die Filip, verrassend uitgekookt, gespeeld had bij het vormen van een nieuwe regering. Het hielp natuurlijk dat Filip, uit hoofde van zijn private toekomst, de enige was die daar na anderhalf jaar palaveren nog steeds in geloofde. Maar vraag me niet wát hij juist heeft uitgespookt. Wat betreft ondoorgrondelijkheid kent de Belgische constructie alleen haar meerdere in de Heilige Drievuldigheid, het geslacht der engelen en the Bermuda triangle.

Hoe dan ook suggereerde De Standaard afgelopen donderdag - niet zonder hoffelijk leedvermaak - dat WillemAlexander van Nederland ook eens in de leer zou mogen gaan bij vroegere 'Houten Klaas' Filip, in plaats van omgekeerd, zoals vroeger. Dit naar aanleiding van 'Willem-Alexanders pr-ramp na een slecht getimede familietrip naar Griekenland'.

ERBARME DICH

Ik ben maar een eenvoudige buitenstaander, doch mijn stellige indruk is dat de Nederlandse koninklijke familie zich vooral in nesten werkt door op vakantie te gaan. Op het verkeerde moment, naar de verkeerde streek, in het verkeerde huis, met de verkeerde vrienden of de foute caravan, naar Oostenrijk, Mozambique of Griekenland - het is echt nóóit goed... Was ik een Oranje-Nassau? Ik kraakte het Paleis op de Dam en ik verkaste nimmermeer.

Dan liep ik ook nooit meer het risico om zo diep en - het spijt me - zo stuntelig door het stof te moeten kruipen. Op het NOS-journaal, nog wel. En waarvoor? Om vergeving te smeken voor wat elke Nederlander of Belg zou doen, mocht hij er de kans toe krijgen. Afreizen met inachtneming van ieder veiligheidsvoorschrift en met alleen maar je eigen bubbel. Iedereen met wie je knuffelt, dus. Maîtresses evenwel niet inbegrepen.

Willem-Alexander werd tijdens het compassieclipje geflankeerd door zijn opvallend zwijgzame gade in haar nieuwste rol: Mater Dolorosa des vaderlands. Alleen het 'Erbarme Dich' van Bach ontbrak. Ze zaten op een te kleine sofa die getuigde van één of andere empirestijl. Rondom hen: treurboeketten en vergulde ornamenten. Achter hen: dikke, dure gordijnen. Alsook ramen die uitzagen op een tuin waar goddank de zon niet scheen, of je zou vermoeden dat het koninklijk paar nog immer in Griekenland vertoefde alwaar het, dankzij vernuftige decorstukken, de boel alsnog in de maling zat te nemen.

Net als alle verstokte republikeinen ben ik mateloos gefascineerd door monarchen, juist vanwege het onafgebroken theatrale keurslijf waartoe die stakkers zijn veroordeeld. Ze zijn eeuwig hoofdrolspeler in wat Fernando Pessoa 'de maatschappelijke ficties' noemde. Mettertijd meer metafoor dan machthebber. In de letteren zijn ze dat altijd al geweest. Vaag verwijzend naar historische figuren tonen de koningsdrama's van Shakespeare ons inleefbare personages van vlees en bloed, en wat zodoende elk mens bereid is op te offeren of te mispeuteren voor de kroon, zeg maar: de macht. Maar we zien ook wat het dragen van die kroon kan veroorzaken bij wie gedoemd is hem langdurig te torsen. Van hoogmoed tot verblinding, verveling tot corruptie, onthechting tot verbinding.

Essentieel daarbij is echter de kwaliteit van de taal waarmee deze wandelende zinnebeelden zichzelf openbaren, tot nut en lering van hun publiek. Net daar knelde dit keer het schoentje, zelfs op de Nederlandse tv. Geloofwaardige deemoed is één van de moeilijkste rollen en door dit tv-script werd die niet gediend. Wie schrijft zo'n monoloogje, overigens? Wie beslist over de voornoemde setting en over welke van de takes zal worden uitgezonden? Dat lijkt me de centrale tragiek van het hedendaagse vorstendom: zelfs over je woorden en whereabouts wordt door anderen gewikt en beschikt. Terwijl je, historisch gesproken, nog steeds omgeven bent door een aura van almacht.

'Het was onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van nieuwe beperkingen op onze samenleving,' zo begon Willem-Alexander, schuldbewust in de camera kijkend. Een passieve zinsconstructie bemoeilijkt echter de inleving. Volgens mij had hij beter dit gezegd: 'Ik had met mijn stomme kop moeten beseffen dat een snoepreisje naar de zon en een spotgoedkoop land voor velen onder jullie een mep in het gezicht betekende. Zeker nu jullie als Nuchtere Nederlanders op de rand staan van een algehele lockdown met universele mondkapjesplicht. Vergeef het ons. Mijn vrouw, mijn dochters en ik wisten niet wat we deden.' In de plaats daarvan volgde nog een passieve zinsconstructie. 'Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.'

Mijn goede, geweldige moeder was behalve amateuractrice ook een keizerin van de emotionele chantage. Dus ik decodeer de subtekst van zo'n zinnetje meteen heel anders dan de woorden die er staan. Volgens mij trokken ze, weinig subtiel, de aandacht naar de eigen smart nog vóór ze de pijn van de toehoorders erkenden. Een militair zou spreken van a pre-emptive strike: 'Ú voelt zich misschien beroerd - maar u zou eens moeten weten hoe volslagen miserabel wíj ons voelen door wat we hebben aangericht, niet het minst voor onszelf.'

Akkoord, van sommige zinsneden wist ik niet of ze hopeloos onbeholpen waren dan wel radicaal geniaal. 'Ons besluit om terug te keren is ingegeven door het besef dat we niet hadden moeten gaan.' Lees zo'n zin tien keer en je zou zweren dat hij uit een stuk van Samuel Beckett komt. Kamagurka kan ook. Maar het ergste vond ik toch het slot, hoe goedbedoeld ook. 'We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar.' Wie een evidente waarheid al te pertinent te berde brengt, lijkt heimelijk te lonken naar het tegendeel.

Willem-Alexander zei het gepijnigd maar gedecideerd, op het verontwaardigde af. Als besluit van - tja, wat eigenlijk? Een slecht vermomd koninklijk zelfpardon? Of een korte publieke zelfkastijding in de traditie van Mao's Culturele Revolutie? Ik vermoed het laatste. Zeker gezien de bijna neerbuigend goedkeurende politieke reacties achteraf, ook al leek het interieur niet bepaald op een communistisch cachot. Maar juist dat is de essentie van het moderne koningschap in tijden van Netflix en Disney World. Het is glorieus vergulde gevangenschap. Plus de bereidheid werkelijk alles in het werk te stellen om die nooit te moeten beëindigen.

Niet dat ik het Willem-Alexander ten kwade duid. Niemand ziet graag zijn familiebedrijf kapseizen, zeker niet in tijden van corona. Wat moet, dat moet. Desnoods knarsetandend en zuchtend: de plicht roept. Voor de ene is dat een mondmasker, voor de andere een speech. Doe het nu maar! En verder geen gezeur! Daarin, en daarin alleen, was Willem-Alexander alsnog de perfecte spreekbuis van zijn getergde, corona-moeë volk. En van minstens één gebiologeerde kijker in de buurlanden.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234