Willy Vandersteen. Beeld Herman Selleslags
Willy Vandersteen.Beeld Herman Selleslags

Open Venster

‘Willy Vandersteen tekende de blauwe reeks van Suske en Wiske voor zijn plezier’

Lezersbrief

Ik wil graag nog één en ander kwijt als aanvulling op de brief van Ronald Verheyen over de blauwe reeks van Suske en Wiske in Humo 4182. Net zoals hij ben ik verheugd dat de reeks wordt heruitgegeven via Humo en ik heb alvast de hele serie laten reserveren bij mijn sympathieke krantenman in Knokke.

Ik reageer omdat ik enigszins ervaringsdeskundige ben, en wel hierom. Mijn vader, Wim Goderis, was de eerste uitgever van Suske en Wiske. Als onderdirecteur van Standaard Boekhandel had hij al vier schattige kinderboekjes van Willy Vandersteen uitgegeven. Dan kwam Rikki en Wiske. Ik vermoed dat de naam Rikki uit de koker van mijn vader kwam. Willy Vandersteen kwam elke maandagavond bij ons thuis om de inhoud en de zakelijke kant te bespreken. In 1944 was ik 6 jaar. Ik weet nog dat mijn vader wakker lag van de eerste oplage van het eerste Rikki en Wiske-verhaal, een paar duizend stuks. Ik heb die eerste jaren de brainstormsessies meegemaakt. Op een keer zei Vandersteen: ‘Wat gaan we met ons volgende verhaal doen?’ Ik was met speelgoedcowboys en indianen aan het spelen en zei spontaan: ‘Cowboys en indianen!’ Het werd dus een westernverhaal.

Gedurende het weekend behartigde mijn vader de zakelijke kant (de auteursrechten in binnen- en buitenlandse bladen) en hij schreef ook de scenario’s uit voor onder meer ‘De familie Snoek’, ‘De vrolijke bengels’ en ‘Het plezante circus’. Als ik een idee had, mocht ik het uittekenen op een A4 en de tekst met twee vingers uittikken op de schrijfmachine van pa. Dat bracht telkens een mooie zakcent op. In ‘De familie Snoek' vind je een portret van mijn vader en mijn tante, en de namen van vrienden en buren werden erin gemoffeld. Ik was één van de eersten die een proeftekening van Jerom heeft gezien. Eerst was hij een slechterik, maar hij was zo populair dat hij meteen van kamp wisselde en een blijver werd.

Willy Vandersteen vertelde dat hij de blauwe reeks, die eerst verscheen in het weekblad Tintin/Kuifje, ‘voor zijn plezier’ deed. Het tweede album, ‘De bronzen sleutel’, kwam er na een vakantie waarin hij de onderwatersport had leren kennen. Toen ik op mijn 15de lid werd van een Antwerpse schermclub, was hij meteen geïntrigeerd en werd hij zelf lid van een Brusselse club.

Vele jaren later werd ik bij Elsevier weggeplukt en werd ik bij Standaard Uitgeverij achtereenvolgens copywriter, reclamechef en ten slotte verkoopspromotor (het woord marketing was nog niet in gebruik). Ik was verantwoordelijk voor de literatuur, informatieve boeken allerhande en… de strips. Ik mocht met Willy Vandersteen op pad, onder andere naar de Buchmesse in Frankfurt en naar Groningen voor de opening van een boekhandel (met de figuren van Johan en de Alverman en Antwerpse doedelzakspelers). Vandersteen moest op de muren van een studentensociëteit enkele figuren tekenen. Hij stond op een trapladdertje te tekenen en ik moest alsmaar ‘studentenpintjes’ aanreiken. Vandersteen: ‘Dat is geen bier, je wordt er niet zat van. Je moet er alleen maar veel van pissen.’ Toen Standaard Uitgeverij ook de strips van Marc Sleen uitgaf, zag Vandersteen zijn alleenheerschappij in gevaar komen. Ik kreeg de opdracht ze nooit naast elkaar te zetten op een boekenbeurs of tekensessie.

Wie meer wil weten over Suske en Wiske en Willy Vandersteen, moet zeker de bijdragen en de biografie van Peter Van Hooydonck lezen.

Koen Goderis, Knokke.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234