null Beeld © Bart Leye
Beeld © Bart Leye

Open Venster

Windmolens in Brugge: ‘We vrezen een Doel-scenario’

Lezersbrief

Windmolens zijn een belangrijk onderdeel van de energieomslag om tegemoet te komen aan de Europese Green Deal en de klimaatopwarming tegen te gaan. Maar moeten we ze daarom ook ondoordacht neerpoten in de beperkte Vlaamse openbare ruimte?

Langsheen de westzijde van het Boudewijnkanaal in Brugge staan al 20 windmolens van 130 meter hoog. Ze hebben een negatieve impact op de leefbaarheid aan de oostzijde van het kanaal. De omwonenden en het stadsbestuur zagen dat aantal windmolens als het maximum dat de buurt aankan. Maar nu heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een 200 meter hoge windmolen vergund aan de oostzijde van het kanaal, op een 100-tal meter van de de woonwijk Kruisabele. Dat deed ze tegen het advies in van de stad Brugge en haar eigen adviesorgaan, de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC). Ze negeerde meer dan 200 bezwaarschriften. Dat is des te onbegrijpelijker omdat het windplan van Brugge elders nog ruimte genoeg liet voor zulke windturbines. Naar de argumentatie van de administratie hebben we het raden.

Aan die minachting van de omwonenden, de stad en de adviesorgaan, ten bate van elektriciteitsproducent Luminus, houden de polderdorpen rond Brugge een bittere nasmaak over. Ze voelen de druk van de havenuitbating alleen maar toenemen en vrezen een Doel-scenario.

Windmolens zijn nodig, kortom, maar niet overal en tegen elke prijs.

Richard Balyu, Dudzele

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234