rusthuis Beeld belga
rusthuisBeeld belga

humoOpen Venster

‘Woonzorgcentra worden onbetaalbaar, terwijl goede zorg niet meer gegarandeerd is’

Lezersbrief

Bij gebrek aan personeel voeren onze woonzorgcentra een opnamestop in. Ik kan getuigen dat de situatie inderdaad schrijnend aan het worden is.

Mijn moeder woont al drie jaar op de dementieafdeling van een woonzorgcentrum. Normaal zijn er op die afdeling drie zorg- of verpleegkundigen per twee bewoners, maar in de praktijk zijn het er vooral in het weekend twee, die tussendoor ook opgeroepen worden om op een andere afdeling bij te springen. Dat is veel te weinig, als je weet dat de meeste mensen met dementie zwaar zorgbehoevend zijn: je moet hen wassen, aankleden, verzorgen, eten en medicatie geven enzovoort. Momenteel heeft het centrum vier vacatures voor zorg- of verpleegkundigen, maar ze raken niet ingevuld.

Door de stijgende energieprijzen heeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bovendien beslist dat woonzorgcentra twee indexeringen per jaar mogen doorvoeren. Daardoor is de dagprijs in mei al met 2,5 euro gestegen en sinds 1 november nog eens met 5 euro. Dat komt neer op een verhoging van 225 euro per maand! Recht op de energiepremies van de overheid heb je als bewoner van een woonzorgcentrum overigens niet.

Ondertussen stijgen de pensioenen niet evenredig: ik denk niet dat veel ouderen daar nog een verblijf in een woonzorgcentrum mee kunnen betalen.

Kort gezegd: woonzorgcentra worden onbetaalbaar, terwijl goede zorg niet meer gegarandeerd is. Dat is toch niet meer verantwoord?! Het wordt tijd dat de overheid daar eens ernstig over nadenkt. Temeer omdat de groep woonzorgcentrumbewoners alleen maar zal toenemen.

F.M., Gentbrugge

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234