null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

Wouter Beke: ‘Frank Van Massenhove spreekt niet de waarheid’

Lezersbrief

Met ontzetting heb ik in Humo 4243 het interview met Frank Van Massenhove, de voormalige topman van de FOD Sociale Zaken, gelezen. Daarin zegt hij: ‘Onder Beke gold de afspraak dat rusthuisbewoners niet naar het ziekenhuis gebracht mochten worden. (...) Het ergste is dat Beke nu ontkent dat er zo’n afspraak was.’ Dat is totaal onjuist. Als voormalig topambtenaar zou hij beter moeten weten.

Hij verwijst vermoedelijk naar de richtlijnen van de Belgische Vereniging Gerontologie en Geriatrie voor de woonzorgcentra, waarin stond dat bewoners van woonzorgcentra die erg verzwakt zijn en besmet met covid, en die een grote kans hebben om te overlijden, niet meer naar het ziekenhuis gebracht moeten worden. Het gaat hier met andere woorden niet om mijn richtlijn.

Ik heb op 24 maart 2020 onmiddellijk laten weten dat die richtlijn niet bedoeld kan zijn om de capaciteit van de ziekenhuizen te vrijwaren of dat ziekenhuizen die kunnen gebruiken om opnames te weigeren. Daarna heb ik met de Belgische vereniging van geriaters en gerontologen samengezeten om de puntjes op de i te zetten.

In plaats van gratuite verklaringen en leugens te verspreiden, zou de heer Van Massenhove misschien eens kunnen vertellen waarom hij niet gereageerd heeft toen de federale overheidsdiensten beslist hebben om die stocks met mondmaskers te vernietigen. Dat had ons veel leed kunnen besparen.

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Brussel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234