Yung Fierens.
 Beeld Saskia Vanderstichele
Yung Fierens.Beeld Saskia Vanderstichele

Open Venster

‘Yung Fierens moet met bewijzen tegen pater Delooz voor de dag komen’

Lezersbrief

In het interview met Yung Fierens over ‘Durf te vragen’ in Humo 4232 lees ik: ‘In Gent had je de corrupte pater Eugène Delooz. Hij regelde adopties vanuit India en werkte nauw samen met de weeshuizen van Moeder Teresa. Haar netwerk ontvoerde kinderen, duwde ze in weeshuizen en verkocht ze aan Delooz.’

Moeder Teresa was dus niet alleen corrupt, zij was ook nog schuldig aan mensenhandel. Heel straffe kost! Corruptie en mensenhandel zijn misdrijven die gerechtelijk vervolgd worden en waarop zware straffen staan. Dan moet Yung Fierens met bewijzen voor de dag komen die de persoonlijke schuld bewijzen. Wie dat niet kan, riskeert een veroordeling wegens laster en eerroof. Maar de betrokkenen zijn natuurlijk al een hele tijd overleden.

Dat Yung Fierens het schandalig vindt dat kinderen van wie de beide ouders nog leven, als wezen worden gecatalogeerd, vind ik volkomen terecht. Als dat een systeem is of was, is het verwerpelijk.

Moeder Teresa had die kinderen natuurlijk ook op straat of voor de poort van het zogenaamde weeshuis kunnen laten creperen in plaats van ze met de stootkar in de instelling onder te brengen en hun leven te redden. Wie India een beetje kent, kan zich daarbij wel één en ander voorstelen.

Pater Delooz, die eerder al bewezen had dat hij mensen in nood wilde en kon helpen, was in de ogen van Moeder Teresa blijkbaar de geschikte persoon voor zo'n liefdadigheidsonderneming. Net zoals hij in de jaren 60 ingegaan was op de oproep van een Brugse barones om de kinderen uit de bidonvilles van Parijs een jaarlijkse vakantie in een Belgisch of Nederlands gezin te bezorgen. Dat werk bestaat overigens nog altijd. Of eerder al de oproep van de zusters van Save in Rwanda, die in 1958 een beroep op hem deden om de mulattenkinderen, van wie het leven na de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi in gevaar was, te laten overkomen naar België.

Gerard Kempeneers, neef van Pater Delooz.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234