null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Zal minister Weyts de leraars compenseren die zonder anciënniteit uit de privésector zijn overgestapt?’

Lezersbrief

Minister Ben Weyts denkt de oplossing gevonden te hebben voor het nijpende lerarentekort: leerkrachten mogen tegen een vergoeding elke week 40 procent meer lesgeven. Het wordt hoog tijd dat hij neerdaalt uit zijn ivoren toren. Een derde van de beginnende leerkrachten stapt binnen de vijf jaar weer uit het onderwijs, onder meer wegens de te hoge werklast.

Om meer instromers uit de privésector te krijgen, wordt het lokmiddel van acht jaar anciënniteit verhoogd tot tien jaar. Wat gaat hij doen met de idealisten die tien jaar geleden de overstap naar het onderwijs hebben gemaakt met een anciënniteit van nul jaar? Na meer dan twintig jaar in de privésector sta ik nu al tien jaar in het onderwijs te harken voor een loon dat 800 euro netto per maand lager ligt dan dat van mijn leeftijdsgenoten. Dat is na tien jaar al een aardig bedrag. Zal de minister die mensen compenseren? En hoe gaat hij dat doen? Met terugwerkende kracht?

Ik ben een degelijke leerkracht Frans, maar deze onrechtvaardige en scheefgetrokken situatie is er te veel aan. Voor het loon dat ik nu verdien, kan ik elders aan de slag en ben ik klaar als ik thuiskom.

Bea Vandersteen, Zaventem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234