Beeld BELGA

Open Venster

‘Zelden vernemen we iets over alle goeds dat de politici doen’

De Grote Jongerenenquête en de interviews in Humo 4177 zijn boeiend en leerrijk, bijvoorbeeld dat zowat de helft van de Vlaamse jongeren vandaag in een opperwezen gelooft, en dat 12 procent vertrouwen in de politiek heeft. Nu zijn beide fenomenen wel verklaarbaar. Driekwart van de jeugd heeft op school godsdienstonderwijs gekregen (cijfers van het officieel en katholiek onderwijs samengeteld), en dit gedurende twaalf jaar. Zoals voor andere vakken mogen we aannemen dat godsdienstonderwijs een zekere doelmatigheid heeft, ook op lange termijn.

Hun afwijzing van de politiek is heel begrijpelijk wanneer we de perceptie analyseren die wordt geschapen over politici. Alle dagen lezen en horen we in de media misprijzende meningen, beledigingen en scheldwoorden. Volgens de opiniemakers doen politici alles verkeerd. Maar we krijgen geen verklaring voor de politieke conflicten en moeilijke regeringsvorming: die zijn de weerspiegeling van diepe meningsverschillen over onder meer de rol en financiering van de overheden versus de private sectoren; wie moet inleveren, en wie méér gaat krijgen. 

Zelden vernemen we in de media waarvoor de politici gezorgd hebben: onderwijs, ziekteverzekering en gezondheidszorg, drinkwater, riolering en (water)wegen, openbaar vervoer, politie, justitie e.a. (ofschoon er overal tekortkomingen zijn). Ook vinden we met zijn allen dat de politici de klimaatverandering zouden moeten tegenhouden. Maar waar gaat onze parlementaire democratie naartoe als minder dan de helft van de nieuwe generatie het zinvol vindt om te gaan stemmen? Is dat het doel van de media?

Frank Roels, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Frank Roels, Gent

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234