null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Zelfs toen bijna alle westerse leiders interessante deals sloten met Poetin, was de PVDA al een tegenstander’

Lezersbrief

In Humo 4253 wordt in enkele lezersbrieven gesuggereerd dat de PVDA begrip heeft voor de Russische inval in Oekraïne. Ik denk dat de PVDA de historische banden met Rusland, China en Noord-Korea, drie landen die een regime hebben dat volledig haaks staat op alles wat ook maar van ver of dichtbij met communisme te maken heeft, al lang heeft doorgeknipt en de Russische agressie tegen Oekraïne in zeer krachtige en ondubbelzinnige woorden veroordeeld heeft.

Zelfs toen bijna alle westerse leiders nog goede vriendjes waren en interessante deals sloten met Poetin, was de PVDA al een tegenstander. De oligarchen konden tot enkele weken geleden zonder problemen hun geld parkeren bij westerse banken, ongehinderd luxevilla’s kopen in westerse hoofdsteden en hun geld, verdiend door de uitbuiting van de gewone Rus, investeren in westerse bedrijven.

Er is geen enkel excuus voor de barbaarse oorlog van Rusland tegen Oekraïne en ik hoop dat Poetin dan ook in het zand bijt en, net als zijn Wit-Russische spitsbroeder, zo snel mogelijk van het politieke toneel verdwijnt. Bovendien heeft hij er inderdaad voor gezorgd dat de NAVO, deze zogezegde verdediger van de vrijheid die onder haar leden dictaturen telde en telt, sterker en populairder is dan ooit.

Laten we ook niet vergeten dat de Verenigde Staten in 1962 zelfs bereid waren om een nucleaire wereldoorlog te beginnen als reactie op de plaatsing van Russische kernraketten op Cuba. Datzelfde Cuba is trouwens al meer dan zestig jaar het slachtoffer van de agressie van de VS, dat een ander regime wil installeren. Er is de wurgende economische blokkade, die door bijna alle landen van de wereld in de algemene vergadering van de Verenigde Naties veroordeeld werd.

Behalve de VS en Israël, die tegen die veroordeling stemden, onthielden enkele landen zich, waaronder Oekraïne. Cuba heeft in de jaren 90 nochtans duizenden Oekraïense kinderen die zwaar ziek geworden waren door de kernramp in Tsjernobyl, gratis verzorgd.

Oekraïne krijgt mijn volledige steun in zijn verzet tegen de Russische agressie, maar heeft zelf blijkbaar geen probleem met de tientallen jaren durende agressie van een andere grootmacht tegen een klein land.

Roger Liekens, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234