null Beeld RV
Beeld RV

humoOpen Venster

‘Zet de illegalen in ons land aan het werk en er zijn geen knelpuntberoepen meer’

Lezersbrief

Er zijn naar schatting 150.000 illegalen in ons land, van wie velen in het zwart werken in de bouw, de schoonmaaksector of de horeca. Zoals bouwvakker Mohammed, die geen papieren heeft. Er werd overeengekomen dat hij 15 euro per uur zou krijgen, maar de baas betaalt hem maar 8 euro. Van dat karige loon stort hij nog een deel op de rekening van zijn moeder in het buitenland. Zo is er ook Naïma. Ze zou heel graag in een zorgcentrum werken, maar zonder papieren kan ze dat niet.

Vorige week zei programmamaker Martin Heylen in ‘De tafel van vier’ dat er uitgerekend aan bouwvakkers, poetshulpen, verzorgsters en afwassers een groot gebrek is. Daarom stel ik voor alle illegalen te registreren en werk te geven. Dat zou een win-winsituatie zijn: de knelpuntberoepen worden ingevuld en de illegalen zijn niet langer onwettelijk in het land. Het risico op uitbuiting verkleint en ze zullen belastingen betalen.

Al in 2006 schreef journaliste Sarah Frederix voor het tijdschrift Mo* een artikel met als titel: ‘Pak alle illegalen op en de economie stort in elkaar’. Ruim vijftien jaar later is er nog niets veranderd.

Dat het er maar niet van komt, ligt misschien aan sommige ondernemers: zij hebben liever dat de situatie blijft zoals ze is, omdat ze dan geen hogere lonen hoeven te betalen.

Ook de Europese Unie knijpt een oogje dicht, want de Europese economie heeft heel goedkope en flexibele werkkrachten nodig.

De Nederlandse socioloog Godfried Engbersen erkent dat er geen breed politiek en maatschappelijk draagvlak is voor ‘een beleid dat ruimer is dan repressie en uitwijzing, ook al vormen de 150.000 illegalen een maatschappelijke realiteit’. Nochtans leidt het bestaan van die ‘onzichtbare stad’ volgens hem tot meer huisjesmelkerij, verkrotting, criminaliteit een groter onveiligheidsgevoel, en kan de volksgezondheid in gevaar komen. ‘Hoe onzichtbaarder, hoe minder greep we erop krijgen en hoe meer we er last van hebben.’

Mohamed en Naïma zijn mensen zoals wij. Zij hebben ook dromen. Zij verdienen respect. Ik roep alle partijen en vooral Groen op om werk te maken van een beter leven voor de illegalen in ons land.

Jeannine Weyers, ­Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234