heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

columnHeleen Debruyne

‘Zijn de fundamenten van onze westerse samenleving dan zo fragiel dat een paar individuen die van gender veranderen, alles ondermijnen?’

Heleen Debruyne

Vicepremier Petra De Sutter is een interessant geval. Niet als privépersoon - ook interessant, maar daar wil ik het niet over hebben. Haar aanstelling tot minister laat zien hoe er in dit land twee sferen zijn, zo verschillend dat het een wonder mag heten dat ze nog vreedzaam kunnen samenleven. Aan de ene kant heb je De Sutters partijgenoten die haar tot minister hebben verkozen, haar nieuwe collega's in de regering, de politieke commentatoren. Zij beoordelen haar op haar capaciteiten als wetenschapper en als politica. Dat zij een transvrouw is, vermelden ze niet eens. Ze krijgt aan het begin van haar mandaat wat de andere verse ministers ook krijgen: het voordeel van de twijfel. Hier en daar zegt een jonge transpersoon in de media blij te zijn met zo'n voorbeeldfiguur, net omdát haar trans-zijn niet ter zake doet. Als je maar lang genoeg in die sfeer rondhangt, zou je bijna durven te geloven dat de emancipatie geslaagd is. Het lijkt alsof mensen eindelijk, na een strijd van eeuwen, zelf mogen beslissen wat ze met hun gender of hun seksualiteit aanvangen.

Dan: de andere sfeer. Daar tweet Vlaams Belanger Bart Claes: ‘Transgender Petra De Sutter is de verpersoonlijking van het cultuurmarxisme. Deze persoon wil de fundamenten van onze westerse beschaving vernietigen en vervangen.’ Petra De Sutter zei in Humo dat ze klaar is met haar transgenderverleden, dat ze er het liefst niet meer over zou praten. Een begrijpelijk en legitiem verlangen dat Bart Claes plompweg met de voeten treedt, en ik nu even ook. Sorry. De tweet van Claes lijkt vol interne tegenstrijdigheden te zitten. Zetelde Petra De Sutter als lid van het Europees Parlement niet in het hart van onze westerse beschaving? Is het recht op zelfbeschikking niet één van de westerse kernwaarden? ‘Veranderen van geslacht is niet normaal en ik vind het gevaarlijk om dat te normaliseren,’ vond partijgenoot Dries Van Langenhove in 2018 - hij was toen nog een ‘conservatieve rechtenstudent’. Zijn de fundamenten van onze westerse samenleving dan zo fragiel dat een paar individuen die van gender veranderen, alles ondermijnen? Voorzitter Tom Van Grieken legt het uit. Vlaams Belang heeft een andere invulling van de westerse waarden. De partij gelooft in het klassieke gezin van man en vrouw en vindt ‘dat de wetten de meerderheid moeten dienen, en niet de uitzonderingen’. Eigenlijk zegt Van Grieken dat wetten ter bescherming van minderheden niet nodig zijn. Je zou dat een legitiem politiek standpunt kunnen noemen, maar het is een aanval op de westerse waarden van zelfbeschikking en individuele keuzevrijheid. We weten hoe het afloopt met minderheden als ze niet wettelijk beschermd worden. Denk aan homoseksuelen in Tsjetsjenië, die van appartementsgebouwen gegooid worden, als ze pech hebben.

De democratie draait op botsende visies, maar deze visies botsen zo hard dat het schizofreen wordt. Iemand als Petra De Sutter kan in dit land vicepremier worden en wordt tegelijk door de grootste partij van Vlaanderen als een gevaar voor de samenleving gezien. Op slechte dagen vraag ik me bezorgd af hoelang die spreidstand nog vol te houden is.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234