Open Venster

‘Zijn we wel voorzichtig genoeg geweest na de krokusvakantie?’

Redactie

Vandaag ging het interview met professor Marc Van Ranst in het VRT-journaal over het feit dat heel wat skiërs tijdens de krokusvakantie gingen skiën in Italië. Bij hun terugkeer vond men het niet noodzakelijk om die mensen in quarantaine te plaatsen. De verklaringen die dhr. Van Ranst vandaag aflegde, doen op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. Toegegeven, achteraf is het altijd makkelijk praten. Maar toch: we spreken over honderden mensenlevens én ook over een economische ramp, dus een kritische houding is in mijn ogen gerechtvaardigd.

Bij elke gezondheidsmaatregel moet men de kosten en de baten afwegen. Het is beter snel en drastisch in te grijpen (enkele tienduizenden reizigers 14 dagen in quarantaine plaatsen) dan af te wachten en vervolgens het land in lockdown te plaatsen. Graag verwijs ik naar de maatregel die op 1 maart werd uitgevaardigd door de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe. Daar werd mensen die terugkeerden uit een risicogebied wat het coronavirus betreft, veertien dagen lang de toegang tot scholen, crèches, sportcentra en andere openbare plaatsen ontzegd. Deze burgemeester werd met kritiek overladen, maar de man had het bij het rechte eind.

Graag geef ik mee dat ik op 2 maart de eerste keer in mijn leven thuis heb gewerkt omdat ik als risicopatiënt voor corona (ik heb enkele auto-immuniteitsziekten) niet blootgesteld wilde worden aan het coronavirus. Er waren dus heel wat mensen die wisten wat er kon gebeuren of die handelden vanuit het voorzichtigheidsprincipe. De vraag kan gesteld worden of dit principe voldoende gehanteerd werd door de beleidsmakers en experten.

Iedereen handelt naar best vermogen en mijn bewondering voor Marc Van Ranst en de betrokken ministers is enorm groot. Jullie leiden ons als vakkundige gidsen door deze moeilijke periode. Steeds paraat met woord en daad, 24 uur per dag ter beschikking van de bevolking, je moet het maar doen. Wat mij betreft is het evenwel nodig om het beslissingsproces kritisch onder de loep te nemen om te zien wat beter kan, want het zal echt niet de laatste crisissituatie zijn die we samen het hoofd moeten bieden.

We mogen het debat over dat soort vragen niet uit de weg gaan. Zeker in een crisissituatie moet er een bereidheid zijn om alle adviezen en beslissingen kritisch tegen het licht te houden. Het is noodzakelijk om te leren uit de fouten die we maken, al is dit zeker geen zwart-witverhaal. De situatie is enorm complex en verdient nuance.

Jo Maes, Bertem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234